Kultura

Časopis „DIVAN“ uskoro u novom ruhu

DIVAN – časopis Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Travnik shodno novom konceptu planirano je da bude recenzirani časopis otvoren za znanstvenike i istraživače iz oblasti kulture, umjetnosti, folklora, tradicije, jezika, književnosti, historije, historije kulture i umjetnosti, obrazovanja i nastave i slično.

 

Shodno tome, imenovano je uredništvo časopisa u sastavu doc. dr. Dženan Kos – glavni urednik, mr. Taik Ganić, doc. dr. Amela Bajrić, mr. Sanida Bjelopoljak – članovi uredništva, te Mirsada Fuško, tehnički urednik.

Uredništvo časopisa nastojat će osigurati prostor na prvom mjestu za mlade, ali i za sve ostale znanstvenike i istraživače koji proučavaju i istražuju u navedenim oblastima, te objavljivati rezultate znanstvenih istraživanja, stručne i teorijske studije, pregledne i druge radove, članke i slično.

DIVAN će prihvatati samo izvorne publikacije, odnosno one tekstove koji nisu prethodno objavljeni u drugim časopisima.

 

Sekcije časopisa

 

U DIVANU će djelovati četiri sekcije prema oblastima interesa časopisa, a pod sljedećim nazivima: Umjetnost, folklor, tradicija, Jezik i književnost, Historija, Obrazovanje i nastava.

Struktura časopisa

Časopis DIVAN će se sastojati od tri dijela: Sadržaj; Uvod; radovi prema sekcijama i abecednom redu autora.

Radovi u DIVANU objavljivat će se na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku.

 

 

 Objavljivanje i tiraž

 

DIVAN će izlaziti redovno jednom godišnje u štampanom i elektronskom izdanju.

Prema potrebi i odluci uredništva objavljivat će se i specijalna izdanja između redovnih izdanja.

 

Troškovi objavljivanja

Objavljivanje radova DIVANU je besplatno. Za sve prihvaćene radove uredništvo osigurava besplatnu dostavu jednog primjerka izdanja prvom autoru.

 

Online prijava radova

Radovi se dostavljaju isključivo putem e-maila na adresu [email protected].

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. novembra bit će objavljen javni poziv za dostavu radova za naredni broj časopisa.

 

(BZK „Prepord“ Travnik)