Centralna BosnaInfo

Depresija je jedan od vodećih zdravstvenih problema i u srednjoj Bosni

 

Tokom protekla dva dana u Travniku i drugim općinama Srednjobosanskog kantona obilježen je Svjetski dan zdravlja koji je ove godine posvećen depresiji. Kako je u uvodu javne tribine posvećene ovom problemu pojasnio direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, doc.dr. Sead Karakaš,   „postoji 300 miliona raloga zašto je Dan zdravlja u svijetu ove godine posvećen problemu depresije“.

-U ovom trenutku 300 miliona ljudi živi sa depresijom u svijetu. To je fascinantna brojka. I ako govorimo tome, možemo reći da ne postoji niti jedna zarazna bolest u svijetu koja nosi taj teret. – pojasnio je  doc.dr. Karakaš.

Da je u BiH na djelu kolektivna traumatska priča, upozorio je specijalist neuropsihijatrije u Centru za mentalno zdravlje Travnik dr. Nermin Selman, dodajući da to stanje treba najozbiljnije shvatiti.

Zavod za javno zdravstvo SBK i Centar za mentalno zdravlje Travnik danas su na centralnom gradskom trgu postavili štand na kojem su građane upoznali sa ovim problemom. Na štandu je bilo organizovano mjerenje, visine, težine i krvnog pritiska, a mogli su se po simboličnim cijenama kupiti radovi korisnika uluga Centra za mentalno zdravlje Travnik.