InterwiewIzdvojeno

Direktor Dževdet Šošić: Ovo je najobimnija rekonstrukcija objekta Medrese u posljednjih 35 godina!

Završena je najobimnija rekonstrukcija glavno objekta Elči Ibrahim – pašine medrese u Travniku, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u srednjoj Bosni. Projekat vrijedan preko 2 miliona maraka finansirala je Turska agencija za saradnju i razvoj (TIKA). O rekonstrukciji, online nastavi u vrijeme globalne pandemije koronavirusa, maturantima i upisu novih učenika razgovarali smo sa direktorom ove ustanove, mr. Dževdetom Šošićem.

 

TGI:  Završena je najobimnija rekonstrukcija glavnog objekta Medrese. Šta sve je urađeno, koliki je iznos investicije i ko je finansijer?

 

Šošić: Ovo je najobimnija rekonstrukcija objekta Medrese u posljednjih 35 godina, otkada je Šipad uradio također veliku rekonstrukciju sredihom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Prilikom posljednje rekonstrukcije urađeno je mnogo toga.  Što se tiče građevinskih radova, cijeli sprat je sada na armiranobetonskim pločama umjesto ranijih podova sa drvenim gredama i daščanim podovima. Postavljeno je preko 2.000 m2 novih podova (PVC, tarket, keramika i kamen). Pod na cijelom prizemlju je sada nivelisan, čime je podignut nivo na ulazu, na kojem smo sada dobili stepenice kojima je uljepšan i obogaćen čelni izgled. Također je napravljena rampa za invalidne osobe.

Izmijenjena je sva vanjska i unutarnja stolarija što uključuje 120 prozora, 40 vrata, kao i ulazni portal.  Sve zidne plohe su sanirane kvalitetnim materijalima i ofarbane. Fasada objekta je također detaljno obrušena, sanirane neravnine i pukotine, te presvučena sa 3 sloja najkvalitetnijih vodootpornih materijala sa završnom vodootpornom bojom.

Kod instalaterskih radova, promijenjena je kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža, mokri čvorovi, a urađena je potpuno nova hidrantska mreža sa 15 unutarnjih hidranata. Dobili smo i toalet za invalidne osobe po svjetskim standardima.

Također je urađena potpuno nova elektroinstalacija. Ovo je podrazumijevalo uklanjanje svih postojećih kablova iz zidova objekta i polaganje preko 40 km potpuno novih elektroinstalacija. Osim toga, poboljšane su instalacije slabe struje, što uključuje računarsku i telefonsku mrežu u svim prostorijama. Svi objekti su pokriveni besplatnim Wi-Fi signalom (koji se gasi za učenike u vrijeme nastave). Pored ovoga, urađen je i potpuno novi sistem vatrodojave, razglasa i video-nadzora. Sada su objekti Medrese potpuno pokriveni video-nadzorom sa 70 kamera.

Što se tiče mašinskih instalacija, urađena je i temeljita rekonstrukcija sistema grijanja koja uključuje zamjenu starih cijevi, ventila i radijatora. Značajan detalj je i činjenica da se sada atrijum grije podnim grijanjem. Posebno napominjemo poboljšanu energetsku učinkovitost. Ugradnjom LED rasvjete, zamjenom dotrajale instalacije grijanja i stolarije, smanjeni su gubici energije za najmanje 50 posto.

Vrijednost cjelokupnih radova premašuje 2.000.000 KM, a iste je finansirala Turska agencija za saradnju i razvoj TIKA kojima se ovim putem još jednom iskreno zahvaljujemo.

 

Autentičan izgled

 

TGI:  Kada pogledamo stare fotografije, vidimo da je objektu vraćen autentični izgled, vraćene su dvije munare? 

 

Šošić: Tako je, prilikom samog projektovanja, kao i tokom radova nastojali smo da što više vratimo originalni izgled iz 1895. godine kada je objekat sagrađen. Za to smo koristili sve stare fotografije do kojih smo mogli doći. Uspjeli smo doći i do originalne projektne dokumentacije iz aprila 1893. godine koja se nalazi u Arhivu BiH, koja nam je bila od značajne koristi upravo pri rekonstrukcije dvije munare.

Prilikom rekonstrukcije munara smo naišli na dosta problema zbog lošeg stanja u kojem su bili raniji temelji. Zbog toga smo morali doraditi projekat, što je dodatno povećalo troškove.

Hvala Bogu, sve je ispalo dobro i kao rezultat, nakon 100 godina, ulaz u Travnik je uljepšan sa dvije munare koje su skori identične originalnim iz 1895. godine.

 

Organizirana online nastava

 

TGI:  BiH kao cijeli svijet proživljava pandemije koronavirusa. Uz sve ostalo trpi i nastavni proces. Kako je organizirana nastava u Medresi?

 

Šošić: Nažalost, pandemija koju trenutno proživljava cijeli svijet utjecala je uveliko i na način izvođenja nastavnog procesa u Medresi.  Možemo kazati da je Uprava škole shvatila ozbiljnost situacije i promptno je djelovala u pravcu prilagođavanja novonastaloj situaciji. S prvim vijestima o mogućnosti prekida nastave, poduzeti su konkretni koraci ka pripremi održavanja online nastave za učenike Medrese. Znamo da je nastava prekinuta u četvrtak, a mi smo odmah naredni dan uputili dopis nadležnom Ministarstvu u kojem smo tražili saglasnost za realiziranje online nastave, obzirom da je Medresa u tehničkom smislu osposobljena i za takav vid obrazovanja. Tokom vikenda prirpemili smo platforme za izvođenje nastavnog procesa, a već u utorak 17. marta, održali smo prve online časove.

Moramo naglasiti da se nastava u Medresi realizira po standarnom rasporedu u jutarnjim terminima. Profesori održavaju online časove u realnom vremenu putem Zoom aplikacije, što omugućuje potpunu interakciju i uključenost učenika u nastavni proces. Pored ove platforme, naši profesori koriste i druge dostupne aplikacije koje im omogućavaju realizaciju nastave kao i evaluaciju nastavnog procesa.

Imamo veoma pozitivne reakcije od naših učenika kao i njhovih roditelja jer smo na vrijeme reagovali i dali sve od sebe da se nastavni proces odvija na najbolji mogući način, a shodno raspoloživim sredstvima i datom kontekstu.

Odgovorno tvrdim da možemo biti ponosni na ono što smo uradili po pitanju nastave i nastavnog procesa, i vjerujem da je Medresa ovom prilikom dokazala da posjeduje infrastrukturu, stručan kadar kao i spremnost da na jedan kvalitetan način odgovori izazovima koji joj se nametnu.

 

Ove godine 101  maturant

 

TGI: Ima li naznaka rješenja od strane nadležnih institucija kako će biti provedena kraju ova školska godina i koliko će maturantica i maturanata ove godine izići iz Medrese?

 

Šošić: Mi pomno pratimo situaciju u državi te uputstva koja nam pristižu od strane nadležnog Ministarstva i u skladu s tim uputama ćemo i reagovati. Svakako, očekujemo i instrukcije od Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-a BiH, kao Osnivača. U svakom slučaju, mi smo spremni da privedemo kraju nastavnu godinu za maturante i maturantice. Ove godine Medresu završava 101 učenik od toga 47 učenika i 54 učenice. Neobično nam je što nemamo uobičajene aktivnosti koje prate kraj nastavne godine, tj. svečani defile Travnikom,  te svečanu akademiju. Međutim, vjerujem da svi zajedno dijelimo sreću i zadovoljstvo što smo još jednu generaciju medresanskih dragulja doveli do kraja njhovog srednjoškolskog obrazovanja.

 

TGI: Bliži se vrijeme upisa novih učenica i učenika. Kakav je interes i šta se poduzima na tom planu?

 

Šošić: Mi smo već prije pojave koronavirusa poduzeli mjere i aktivnosti na promociji Medrese među učenicima završnog razreda osnovnih škola kako bismo ih animirali da njihov izbor pri upisu srednje škole bude Medresa. Naravno zbog novonastale situacije takve aktivnosti smo privremeno zaustavili, te se pripremamo za promociju Škole preko interneta, prije svega preko društvenih mreža, web portala Škole, te drugih printanih i digitalnih medija. Sve škole u Bosni i Hercegovini već izvjesno vrijeme imaju manjka đaka u klupama, te je stalna bojazan da će se taj trend u budućnosti i dalje nastaviti. Dva su osnovna razloga, pad nataliteta i odlazak mladih pa i čitavih prodica iz Bosne i Hercegovine. Veliko je pitanje da li će se taj trend zaustaviti u ovoj godini s obzirom na novonastalu situaciju. Medrese su prepoznatljive škole po kvalitetu svoga rada i rezultatima koje ostvaruju, te su samim tim postale i atraktivne za upis onih učenika koji žele više i traže bolje.

 

U susret ramazanu

 

TGI:  Pred nama je i mjesec ramazan. Učenici medrese ranijih godina  provodili su ovaj mjesec u džematima. S obzirom na restrikcije, kako će to biti organizirano ovog ramazana?

 

Šošić: Ovo pitanje još nije jasno definisano od strane Rijaseta IZ-e. Naravno da će se uzeti u obzir odredbe kriznih štabova i ukoliko i u toku ramazana ostanu slične mjere kao što su trenutne, vjerovatno će biti teško organizirati teravih-namaze, a samim tim i angažiranje softi u toku ramazana. Mi smo na aktivu direktora medresa predložili da se u tom slučaju učenicima da u obavezu da svoju ramazansku praksu obavljaju u svojim kućama sa svojim ukućanima. Dakle, da obavljaju sve namaze u džematu i da ih predvode kao imami. To bi im se računalo kao ramazanska praksa, te bismo na taj način u porodičnom ambijentu osnažili zajedničke ibadete i hurmet mubarek mjeseca ramazana.

 

TGI: Hvala na razgovoru