Izdvojeno

“Merhametov” Higijenski servis radi tri mjeseca

 

Prije tri mjeseca Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ Travnik pokrenuo je higijenski servis u Merhametovoj kući, jedinstven projekt koji osigurava zdravstvenu zaštitu i higijenske potrebe za osobe koje su u stanju socijalne potrebe, ali i za druge koji to nisu u mogućnosti.

– Higijenski servis u Travniku u funkciji je već tri mjeseca i imamo 16 korisnika. Radi bez problema, od kupanja, pranja veša do osiguranja nove garderobe i veša za korisnike. Ljekarski pregledi su redovni i realiziramo ih u saradnji s Domom zdravlja. Jedna od naših korisnica nedavno se porodila i brinemo i dalje za njene i potrebe bebe – kazao nam je direktor Regionalnog odbora MDD „Merhamet“ Kenan Vrbanjac.

Napominje kako ovih 16 osoba koristi i usluge Narodne kuhinje u Travniku.

U protekla tri mjeseca troškovi rada Higijenskog servisa su pokriveni iz vlastitih sredstva i donacija, a Vrbanjac posebno ističe Općinu Travnik i podršku koju pruža ovim aktivnostima.

RO „Merhamet“ Travnik brine o radu četiri narodne kuhinje na području Srednjobosanskog kantona koje svakog dana osiguravaju 700 obroka za socijalno ugrožene osobe u ovoj te općinama Novi Travnik, Donji Vakuf i Jajce.

Novi prostor

– U Donjem Vakufu otvaramo novi prostor. Adaptacija je trajala tri mjeseca i vrijednost radova je 25.000 KM, od čega je „Merhamet“ osigurao 10.000 KM, a privrednici ostala sredstva. Posebno bih istakao Kemala Čolaka. U Narodnoj kuhinji u Jajcu  uveli smo grijanje na pelet – ističe Vrbanjac.

 

 

Pomoć i Glamočanima

U proteklom periodu Regionalni odbor MDD „Merhamet“ Travnik otvorio je kancelariju u Glamoču i podijelio pakete za socijalno ugrožene porodice. Prostorije je osigurao Medžlis IZ Glamoč, a funkciju sekretara obavlja Semir Zeljković.

– I dalje ćemo raditi na projektima pomoći socijalno ugroženima, ali povezivanju s organizacijama koje su spremne pomoći kroz projekte koji bi osigurali otvaranje radnih mjesta – kaže Vrbanjac.

 

(K.K./ Dnevni avaz)