Centralna BosnaPolitika

Dnevni list: Lov na fotelje u Središnjoj Bosni?!

Vlast u Središnjoj Bosni se naizgled može dosta komotno formirati. Uz pomoć HDZ 1990 dvije najjače stranke SDA i HDZ BiH su navodno okupili saborsku županijsku većinu, međutim u zadnje vrijeme negdje nešto zapinje, piše Dnevni list.

 

 

Jeste šef HDZ BiH Dragan Čović, zbog košmara oko popune Doma naroda, poručio da se nigdje ne žuri, no po lokalnim stožernim podružnicama pojavila se glasina da nije sve baš bajno na relaciji SDA-HDZ BiH i da se u tu osovinu navodno petlja i SDP.

Ne treba HDZ-u BiH vanjski neprijatelj, oni odavno imaju svojih unutarnjih trzavica koje ovih dana iznova poprimaju incidentne dimenzije. Treba isturiti kandidate za županijske i federalne institucije, a to je uvijek kamen smutnje i kost za puno krokodila u bari.

 

Ministarstvo zdravastva

 

Već danima Središnja Bosna bruji kako je navodno HDZ BiH već ustupio SDA, vrlo važnu polugu županijskoga ministra zdravstva. U ciklusima je stožerna stranka pokrivala taj resor, a zadnje četiri godine je jedan od najuspješnijih ministara bio Nikola Grubišić.

Pod njegovom je palicom bolnica fra Mato Nikolić u Novoj Biloj valjda jedina u državi uspjela sačuvati likvidnost i pozitivno poslovati. Ako je vjerovati izvoru Dnevnoga lista iz Viteza, nova bi ministrica zdravstva u Središnjoj Bosni mogla biti Melika Mahmutbegović, još uvijek aktualna potpredsjednica FBiH, inače rodom iz Bugojna. Ta je špekulacija izazvala stanovitu i razumljivu uznemirenost među Hrvatima Središnje Bosne i manadžmentu bolnice u Novoj Biloj. Zamalo je došlo do otvorene pobune. Strahuje se da bi Melika Mahmutbegović ili bilo koji drugi ministar iz SDA, radili na zatvaranju simbola otpora i patnji Hrvata u zadnjem ratu, ali i simbola opstanka u miru.

Poznato je da bošnjački političari odavno stoje iza teze da je na tako malom prostoru nepotrebno i besmisleno imati i financirati toliko bolnica. Samo u županiji Središnja Bosna u rasponu od nekih 15-tak kilometara su bolnice u Novoj Biloj i Travniku. Nešto malo dalje je i regionalna bolnica u Zenici.

 

Kadrovska križaljka

 

Kadrovska križaljka je najaktualnija politička tema, ali i prilika da pojedinci prigrabe zacrtani politički plijen. Jasno prvo se mora namiriti probrana stranačka elita. Neki će samo produžiti mandate, drugi će možda zamijeniti neke urede dok će vrlo mali broj po prvi puta spakirati kofere i krenuti prema glavnome gradu BiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara je već navikao na sarajevske privilegije i njemu bi povratak u Busovaču bolno pao. Poodavno ne skriva da mu po nekoj karijernoj vertikali sada pripada stolica u državnome Domu naroda. Tamo je tijesno, stranački šef Dragan Čović je sigurica, a preostala četiri mjesta idu u bubanj. Čavara jeste potpredsjendik HDZ-a BiH i po toj logici Čović ne bi trebao praviti smetnje, ali Marinko Čavara je ozbiljno nagrdio svoj autoritet i status u Županijskom odboru stranke.

Zbog nekih kadrovskih promašaja i pritisaka koje Čavara već godinama vrši na županijskoj razini, ali i gafova na čelu FBiH, mogao bi biti uskraćen za prijedlog iz svoje stranačke baze. Nasuprot Čavare, aktualna predsjednica federalnoga Doma naroda Lidija Bradara i dalje brižno gradi i čuva povjerenje koje neupitno ima kod predsjednika svoje stranke.

Kako se govori po Središnjoj Bosni Bradara ima ozbiljnih ambicija postati predsjednicom Federacije BiH i u tome je navodno osobno podržavaju Dragan Čović i Borjana Krišto. Ako se taj transfer dogodi onda bi na upražnjeno mjesto predsjednice Doma naroda u FBiH navodno uskočila Suzana Krišto.

Za nju se već duže vrijeme tvrdi da je vladarica iz sjene, naročito u Vitezu. Ukoliko bi joj izmaklo mjesto u Domu naroda navodno je druga opcija za nju županijsko ministarstvo prosvjete.

 

Lov na fotelje

 

Kad se tiče kadrova iz Središnje Bosne, jasno je da bi Marina Pendeš rado nastavila započeti posao na čelu Ministarstva obrane. Na ruku joj svakako ide zadnja odluka čelnika NATO saveza da se BiH ponudi MAP program, što ministrica Pendeš djelomično može pripisati i svojim nespornim zaslugama. Iako je razočaravajuće loše prošla na izborima Dragan Čović ne bi trebao raditi probleme Marini Pendeš, tim prije što je glavni hrvatski general u OS BiH, Jerkić, s područja Hercegovine.

Međutim, situacija bi se mogla zapetljati zbog mogućega zahtijeva bošnjačkih partnera da oni u sljedećem ciklusu preuzmu Ministarstvo obrane. Jednako tako nije nebitno što i Mijo Krešić, dosadašnji zamjenik ministra sigurnosti ima apetite sjesti u ured Dragana Mektića, državnog ministra sigurnosti. Ako dakle Čović zadrži ministarstvo financija, rezervirano za Vjekoslava Bevandu i Ministarstvo pravde te promovira Krešića za ministra sigurnosti onda će objektivno teško, zapravo nemoguće, zadržati ključnu poziciju u resoru obrane.

Vidi se dakle da je i u HDZ BIH otvoren „lov“ na fotelje. Nikome više ne pada na pamet forsirati priče o principima da nema formiranja vlasti dok se ne izmijeni Izborni zakon. Politički prijatelj Milorad Dodik je preuzeo dirigentsku palicu na državnoj razini, njemu se žuri poklopiti Vijeće ministara, a kada to želi Dodik onda stožernici poslušno klimnu glavom i tada se mogu i moraju pogaziti i principi. Uostalom, samim izlaskom na izbore po važećim i osporenim pravilima, stožerna stranka je pogazila sva načela. Fotelja je, poput novca, vražja kletva.

 

(Dnevni list)