Hronika

Đogatoviću ponovo šest godina zatvora

Kantonalni sud u Novom Travniku je nakon obnovljenog suđenja osudio Iliju Đogatovića na šest godina zatvora za zločin počinjen u Donjem Vakufu.

Đogatović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je da je zajedno sa Čedom Fonjgom 11. juna 1992. godine na lokalitetu Ivankine njive nadomak Čehajića (općina Donji Vakuf), zaustavio civile Bakira Mustaficu i Sulejmana Šutkovića, koji su htjeli napustiti taj teritorij.

Nakon što su ih uputili preko borbene linije u mjestu Čehajići, Đogatović i Fonjg su pucali u njih. Šutković je od zadobijenih rana preminuo, a Mustafić je uspio pobjeći na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

“Činjenično stanje se nije bitnije promijenilo i mi smo donijeli ovakvu odluku. Mi smo odklonili nedoumice u pogledu saizvršioca i utvrdili da se radilo o osobi Čedo Fonjga. Ništa se bitno nije promijenilo ni u pogledu kazne. U obrazloženju ćemo nastojati otkloniti manjkavosti iz predhodnog postupka na koju je ukazao Vrhovni sud Federacije BiH“, kazao je Darmin Avdić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku protekle sedmice je ponovljen postupak protiv Ilije Đogatovića nakon što mu je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo šestogodišnju kaznu za zločin počinjen 1992. na području Donjeg Vakufa. U ponovljenom postupku saslušana su dva svjedoka, Bakir Mustafica i Mensur Šutković.

Đogatović nije prisustvovao izricanju presude. Njegova braniteljica Branka Praljak potvrdila je da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH na ovu presudu jer smatra da nisu otklonjene sve manjkavosti i nedoumice iz predhodno vođenog postupka.

Predstavnici Kantonalnog tužilaštva Travnik nisu prisustvovali izricanju presude jer zbog ušteda i ekonomičnosti ne prisustvuju niti jednom izricanju presude pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku.

(BIRN BiH)