Hronika

Drama u Kruščici: Policija intervencijom uklonila mještane koji su protestvovali

 

Jutros oko 5 sati u naselju Kruščica nadomak Viteza intervenisala je policija Srednjobosanskog kantona kako i deblokirala lokalni put. Tom prilikom sa mosta je ukolonjeno više osoba, većinom žena, od kojih su neke zadobile povrede. Mještani su proteklih dvadesetak dana mirno protestvovali protiv gradnje mini hidroelektrane na rijeci Kruščici. Dok su mještani ogorčeni načinom postupanja policijskih službenika MUP-a Srednjobosanskog kantona iz policije tvrde kako nije bilo upotrebe sile.

 

 

 

Iz MUP-a SBK tvrde kako su izvršili deblokadu putne komunikacije Vitez – Kruščica u mjestu Kovačija, te da je tom prilikom mještanima koji su zatečeni na površini javnog puta izdata je naredba da deblokiraju put. Nakon što su se  oglušili pružajući pasivni otpor, premješteni su bez upotrebe sredstava prinude i dovezeni u prostorije Policijske stanice  Vitez, radi utvrđivanja identiteta i dalje obrade koja je u toku, potvrdio nam je  Hasan Hodžić, MUP SBK

Direktor Javne ustanove dom zdravlja u Vitezu jutros nije želio izići pred novinare sa podacima o broju osoba koje su primljene u ovu ustanovu radi ukazivanja pomoći, a od medija su bježali dežurni ljekari. Tokom prijepodneva privedene mještanke Kruščice davale su izjave u Policijskoj stanici Vitez. Mještani ovog naselja kažu da ovo nije kraj njihove borbe i da neće dozvoliti izgradnju mini hidroelektrane na Kruščići. Inače u gornjem toku ove vrijeme je i izvorište Ilidža sa kojeg se vodom snabdjevaju Grad Zenica i općina Vitez.