Kult ART

Dva prvorazredna kulturna događaja u Gradskoj biblioteci

U okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2023“, u srijedu, 8. novembra 2023. godine u 19:00 sati u Gradskoj biblioteci Travnik bit će upriličena dva prvorazredna književna događaja – književne radionice o pitanju smisla, odnosno besmisla u književnosti, u okviru kojih će biti predstavljena i izdanja Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara i književno djelo književnice Lidije Dimkovske.

 

 

Lidija Dimkovska rođena je 1971. godine u Skopju, živi u Ljubljani. Diplomirala je Opću i komparativnu književnost na Filološkom fakultetu u Skopju, a doktorirala je na temi iz rumunjske književnosti na Fakultetu u Bukureštu gdje je i radila kao lektor makedonskog jezika i književnosti. Objavila je sedam pjesničkih zbirki, četiri romana, jedan američki dnevnik i zbirku kratki priča. Dobitnica je mnogih književnih nagrada: romani „Skrivena kamera“ i „Rezervni život“ dobili su nagradu Društva pisaca Makedonije za najbolje prozne knjige, a „Rezervni život“ i Nagradu za književnost Europske unije. Dobitnica je i njemačke nagrade za poeziju „Hubert Burda“, rumunjskih pjesničkih nagrada „Tudor Arghezi“ i „Poesis“, Europske nagrade za poeziju „Petru Kurdu“ u Vršcu,  slovenske nagrade „Čaša besmrtnosti – Velenjica, albansko-makedonske nagrade Naim Frasheri, te makedonske nagrade „Braća Miladinovci“ za najbolju pjesničku knjigu godine. Bila je nominirana i za njemačku nagradu „Brucke Berlin“, dva puta za američku „The Best Translated Book Award”, za poljsku nagradu „Europski pjesnik slobode“ i za „Balkaniku“. Njezine pjesme i proza su prevedeni na više od dvadeset jezika.

Elijas Rebronja rođen je 1968. godine u Beranama. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini na Odsjeku za jugoslovenske književnosti i srpski jezik. Radio je kao profesor u novopazarskoj „Gimnaziji“. Osnivač i urednik je prvog lista za učenike. Radio je u novopazarskoj televiziji „Jedinstvo“ kao urednik emisija iz kulture i novinar. Osnivač i urednik je omladinskog lista „ARX“. Radio je kao dopisnik „Instituta za rat i mir iz Londona“ i „Alternativne informativne mreže iz Pariza“. Radio je na mjestu glavnog urednika magazina „Parlament“, a potom i kao direktor „Regionalne radio televizije Novi Pazar“. Osnivač je i predsjednik NVO „ARX“ Novi Pazar. Obavljao je funkciju predsjednika Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća i šefa resora Odbora za obrazovanje. Kao član ekspertskog tima sa predstavnicima Ministarstva prosvjete Republike Srbije radio je na implementaciji nastave na bosanskome jeziku. Autor i koautor je tri udžbenika čitanki za bosanski jezik za peti i šesti razred osnovne škole i prvi i drugi razred srednje škole. Obavlja funkciju direktora Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost. Radi na mjestu direktora Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ Novi Pazar. Autor je monografije o Novom Pazaru „Bujrum u Novi Pazar“ i „Etimološkog porijekla naziva pojedinih naseljenih mjesta u Novom Pazaru“ te monografije „Stari majstori Jeni Pazara – stari zanati Novog Pazara“ i „100 legendi i priča iz starog Pazara“ te romana „Pjerova konzerva“.