Džumhur i Cerićeva vladari bh. sporta

 

Teniser Damir Džumhur i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2017. godinu. Ove odluke jednoglasno je donio stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Domaćin najrelevantnijeg izbora u BiH i ovaj put je bio hotel “Holiday” u Sarajevu. Izbor sportiste za 2017. godinu održan je pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH na čelu sa predsjedavajućim Draganom Čovićem, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH. Žiri kojim je predsjedavala proslavljena bh. košarkašica Mara Lakić-Brčaninović proglasio je najbolje što je bh. sport iznjedrio u godini koja je na izmaku.

Džumhur, koji je prošle godine osvojio srca čitalaca “Nezavisnih”, u 2017. godini je otišao korak dalje i istorijskim rezultatima za bh. tenis i bh. sport uopšte došao do zaslužene titule najboljeg sportiste BiH. U godini na izmaku 25-godišnji Sarajlija je postao prvi bh. igrač sa osvojenim ATP naslovom, a osvojio je dva iz serije 250. Nakon prvog finala ATP turnira u Vinston Sejlemu, te polufinala u Los Kabosu, Džumhur je stigao u Sankt Peterburg, gdje je došao do istorijskog uspjeha i osvojio ATP turnir iz serije 250. U finalu je savladao Fabija Fonjinija 2:1, a nedugo zatim podigao pehar i na turniru iz iste serije u Moskvi. Tada je u velikom finalu bio bolji od Rikardasa Berankisa, takođe s 2:1.

Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, i u ovoj godini je ostvarila nekoliko velikih dostignuća. Reprezentativka BiH pod palicom selektora Branislava Crnogorca osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varšavi, da bi potom nastavila nizati medalje i na gran pri takmičenjima. Druga na svjetskoj rang-listi je u bogatu kolekciju dodala zlatna odličja iz Zagreba i Antalije, te zlato s Evropa opena održanog u Minsku. Kruna sezone, ali i karijere je stigla prošlog mjeseca, kada je u marokanskom Marakešu osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji. Radi se o najprestižnijoj kategoriji u džudo sportu, te je ovim podvigom ostvarila jedan od najvećih rezultata za BiH u olimpijskim individualnim sportovima.

 

(Nezavisne novine)