Travnik

Iftari će stići do mnogih džemata na području Travnika

 

Ispred džamije u travničkom naselju  Kalibunar sinoć je upriličen jedan u nizu ifatara koji se realizuju zahvaljujući saradnji Općine Travnik i turske općine Sindžan (Sincan). Za tehničku pripremu ifatara i ove godine zaduženo je Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ Travnik koje priprema i distribuira iftare.

-Zavisno do džemata do džemata mi pripremamo od 50 do 100 iftar. Pored toga, mi pripremamo i prehrambene pakete, a tu su i iftari za naš redovne korisnike Narodne kuhinje koji su socijalno ugroženi. Ovim putem pozivam sva pravna i fizička lica da posjete našu Narodnu kuhinju i pomognu rad, tokom ovog mubarek mjeseca, u granicima svojih mogućnosti. – kazao nam je Kenan Vrbanjac, direktor Regionalnog odbora MDD „Merhamet“ Travnik.

Općina Travnik ima dobru saradnju sa više turskih općina pa će tako 29. juna u Sportskoj dvorani na Piroti biti upriličen veliki iftar za preko 1.000 osoba. Iftar na Piroti poklon je partnerske turske općine Trabzon.

Inače, Regionalni odbor MDD „Merhamet“ Travnik pokriva područje srednje Bosne, ali i nekoliko općina u Republici Srpskoj i na prostoru Livanjskog kantona. Ove godine iftari za postače bit će upriličeni  u općinama Livnu, Duvnu i Glamoču, te u Skender Vakufu. I u ovim općinama bit će podjeljeni prehrambeni paketi.