Travnik

Travnički hirurzi obavili laporoskopske operacije 4K tehnologijom

 

Broj obavljenih operacija laporoskopskom metodom u Javnoj ustanovi Bolnica Travnik prešao je 11.000, što je rekord u regionu. Ovaj uspjeh prepoznala je poznata svjetska kompanija „Olympus“ koja je postavila najsavremeniji laporoskopski stub opremljen kamerama u 4K rezoluciji.

laporoskopija_4k

-Mi smo jučer imali priliku da ovdje u travničkoj Bolnici uradimo laporoskopske operacije opremom koja je sami vrh svjetske tehnologije. Firma svjetskog glasa Olympus je prepoznala ovu Bolnicu  kao kuću koja je uradili najveći broj operacija iz domena laoporoskopske hirurgije. Mi smo ove godine prešli brojku od 11 hiljada operativnih zahvata i sada smo u prilici da vidimo nešto što radi savremeni svijet. Ovo je mogućnost koju možemo da ostvarimo , ovo je naš san i nadam se da uz pomoć šire društvene zajednice i sredstava koja su nam potrebna možemo ostvariti našu želju da sa ovakvom opremom budemo pacijentima puno bliži. – kazao je prim.dr. Mirsad Granov, direktor JU Bolnica Travnik.

laporoskopija_4k1

Prve operacije 4K tehnologijom obavljene su iz domena abdominalne hirurgije.  Inače, laporoskopskom metodom u travničkoj bolnici obavljaju se zahvati iz oblasti opće hirurgije, ginekologije, urologije i ortopedije već duži niz godina.