Centralna Bosna

Izmjenama zakona naknada za oko 1.250 porodilja u SBK u iznosu od 300 KM

Danas je u Travniku održana  sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona  na kojoj su  po skraćenom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtvama rata i zaštiti obitelji s djecom, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona nabaci, držanju i nošenju oružja i municije, te Strategija prema mladima SBK.

 

 

Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtvama rata i zaštiti porodica s djecom planiran je million  KM izdvajanja za nezaposlene  porodilje, za porodiljsku naknadu koja će za oko 1.250 porodilja u SBK iznositi oko 300 KM mjesečno.

Kao dio usvojenih izmjena i dopuna ovog Zakona je i inicijativa zastupnice Zdenke Džambas (HDZ BiH) koja se tiče besplatnog smještaja u Edukacijsko-rehabilitacijskom centru „Duga“ u Novom Travniku. Od sada svi korisnici koji imaju anamnezu mogu boraviti u centru “Duga” do 30 godine života bez obzira na imovinsko stanje.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona nabavci, držanju i nošenju oružja i municije SBK usvojen je u skraćenom postupku, dok je izjašnjavanje o Prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana SBK  2005. – 2025. godina odgođeno. Usvojena Strategija prema mladima SBK.

Skupština SBK je danas usvojila i Odluku o izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK za 2022. godinu, i Prijedlog Odluke o utvrđivanju postojanja javnog interesa i načina finansiranja Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” Travnik i Elči Ibrahim – pašine medrese Travnik.