Hronika

Iznesene završne riječi na suđenju Zoranu Gromoviću optuženom za ubistvo

 

Optužba i Odbrana iznijeli su juče završne riječi na suđenju Zoranu Gromoviću kojeg optužnica tereti za ubistvo Jelene Tursun, državljanke Republike Srbije, sa kojom je radio i živio u vanbračnoj vezi.

Kantonalni tužilac Meho Bradiću u završnoj riječi je kazao kako su navodi iz optužnice dokazani, te je kod optuženog  Gromovića sposobnost shvatanja bila smanjena  zbog konzumiranja alkohola, ali ne bitno smanjena.

-Mišljenja smo kako je optuženi vidio oštećenu na putu i kako je to bila njegova namjera da je liši života. U najmanju ruku optuženi je mogao biti svjestan posljedica. – kazao je tužilac Bradić u završnoj riječi tražeći osuđujuću presudu i adekvatnu kaznu.

Branitelj optuženog travnički advokat Bekir Ferizović rekao je da ako se analiziraju svi dokazi jasno je kako Gromović nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

-Na osnovu ovih dokaza ne može se donijeti osuđujuća presuda,a mi nemamo očevidaca ovog događaja.Nije bilo svađe između mog branjenika i oštećene, nego između oštećene i ugostiteljske radnice. – zaključio je Ferizović uz tvrdnju kako je Tužilaštvo nije dokazalo djelo koje se stavlja na teret njegovom branjeniku i zatražio oslobađajuću presudu.

Zorana Gromovića optužnica Kantonalnog tužilaštva Travnik tereti za ubistvo Jelene Tursun koje se dogodilo 28. novembra prošle godine u Gornjem Putićevu nadomak Travnika. Jelena Tursun pregažena vozilom „passat“ kojim je upravljao Gromović,a podlegla na licu mjesta od brojnih povreda koje su izazvale stanje traumatskog šoka.

Presuda će biti objavljana 29. decembra najavio je predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Mehmedalija Huseinović.