NajaveScena

Jedno od najstarijih bh. kulturno-umjetničkih društava obilježava 85 godine postojanja

U organizaciji kulturno-umjetničkog društva „Karaula“ u velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik u Travniku u subotu, 16. 11. 2019. godine biće održan svečani koncert pod nazivom „Sve naše godine“ povodom obilježavanja 85 godina postojanja i djelovanja u oblasti folklorne umjetnosti BiH.

 

 

Organizatori ističu da je ovo odlična prilika za obilježavanje jubileja najbrojnijeg travničkog, kao i jednog od najstarijih bh. kulturno-umjetničkih društva, koje danas broji preko 200 aktivnih članova raspoređenih u folklornu, muzičku i ritmičku sekciju.

-„Od  davne 1934. godine mnogo toga se promijenilo, ali ono što je kontinuirano jeste da društvo godinama okuplja brojne ljude različitih interesa, godina, područja obrazovanja, ali jedinstvenog zajedničkog nazivnika – ljubavi prema folkloru“, kazao je Ferid Jusić, predsjednik UO KUD „Karaula“.

Od „Gajreta“ do „Sloge“, od “Ferzije Karalića” do današnjeg KUD „Karaula“, uz određene prekide i mnogobrojne poteškoće u radu, ova grupa entuzijasta i dragocjenih čuvara tradicionalnih vrijednosti uspjela je sačuvati od zaborava autentične kulturno-društvene značajke ovoga kraja. Obilježavanjem ove manifestacije organizatori, kako naglašavaju  imaju namjeru promovisati i popularizirati dugogodišnje kulturne, duhovne i tradicijske vrijednosti svoje domovine.

Jusić također ističe da danas, više nego ranijih godina vlada ogromno interesovanje mladih ljudi za folklornom umjetnošću, te da ga upravo to, osvješćivanje, omasovljenje  i očuvanja tradicionalnih vrijednosti naše domovine, veoma uveseljava

Organizovanjem smotri folklora i putujući svijetom, istinski zaljubljenici tradicionalnih vrijednosti naše domovine ne dozvoljavaju da bogata riznica nacionalne kulture i umjetničke baštine živi samo u muzeju.

Program obilježavanja jubileja KUD „Karaula“počinje od 19:00 sati, a uz raznovsne kulturno-zabavne sadržaje, sa prepoznatljivim koreografijama predstaviti će se članovi sva tri ansambla ovog društva. Ovom prilikom posjetitelji će moći putem video zida pogledati i fotografije članova KUD „Karaula“ sa brojnih nastupa u BiH, kao i iz insotranstva.