Sport

Judo klub “Nova Bila” promovira judo sport i tjelesne aktivnosti

Judo klub „Nova Bila“ pokrenuo je svojevrsnu judo – karavanu sa ciljem promocije judo sporta i tjelesne aktivnosti uopće.Članovi ovog kluba realizuju ideju profesora Vlatka Nevjestića, obilaze osnovne škole kako bi prezentirali svoje vještine, ali i ukazali na značaj tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja.

-Želimo ukazati i djeci i roditeljima na značaj bavljenja sportom i na znčaj fizičke aktivnosti. Mi promovišemo judo sport, ali i fizičku aktivnost u cjelini. – kaže Nikola Biljaka, trener u JK „Nova Bila“.

Judo karavana posjetila je već nekoliko osnovnih škola na području travničke i viteške općine i dalje nastavlja svoj put. Zabilježili smo njihovu posjetu školi u Staroj Biloj u općini Vitez.

Značaj borilačkih sportova posebno treba naglastiti kada se obilježava 22. februar – Svjetski dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Istraživanja su pokazala da je broj slučajeva vršnjačkog nasilja i do 60 posto manji u zemljama gdje su razvijeni borilački sportovi.

Inače, Judo sport veoma je razvijen u tri susjedne općine Travnik, Novi Travnik i Vitez gdje egzistiraju JK „Travnik“, JK  „Kalibunar“, JK „Nova Bila“, JK „Ipon, svi iz Travnika, te JK FTM i JK „Orhideja“  Novi Travnik i JK „Vitez“ iz Viteza.