HronikaSudski procesi

Kantonalno tužilaštvo Travnik podiglo optužnicu protiv Pere Gudelja

Kantonalno tužilaštvo Travnik  podiglo je optužnicu protiv Pere Gudelja, suvlasnika Kompanije „FIS“  zbog počinjenog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Općinskom sudu u Travniku, saopćeno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Travnik.

 

Suvlasniku kompanije  “FIS” Vitez stavlja se na teret da je tokom oktobra 2019. godine ozbiljnom prijetnjom ugrozio sigurnost više osoba.  U optužnici se navodi da je s mobilnog telefona upućivao ozbiljne prijetnje oštećenom D. B. da se ne smije približiti njegovoj kući niti kancelariji u kojoj je u najmu. Pisao mu je “nosam sjekiru u gepeku˝, “glavu ću ti ugurati u WC šolju”.

 

– Obratio se potom D. J., zaštitaru trgovačkog centra “FIS” Vitez, pitajući ga ˝da li imaš nekoga tako ko ti da je nabildan i jak, a da je iz Zenice da prebije D. B., a potom je  uputio i prijetnje oštećenom Z. M. da ”mora dati otkaz jer, ako ne da, da će doći tjelohranitelji i izbacit će ga kroz prozor, da ne smije doći u svoj ured jer, ako dođe, da će ga dočekati tri tjelohranitelja”, navodeći “ujutro ti Škodu lupam krampom“. Ove su poruke oštećeni shvatili ozbiljno i kod istih su izazvale strah i uznemirenje za vlastitu sigurnost – navedeno je u saopćenju.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Općinskom sudu u Travniku. Za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti može se izreći kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.