Kardinal Vinko Puljić: Ponosni i radosni smo što je ovaj centar ponovo zaživio!

Misnim slavljem koje je danas u Crkvi Svetog Alojzija Gonzage  u Travniku predvodio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, te svečanom akademijom koju su priredili učenici  obilježen jubilej, 20 godina od obnove rada Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“.

 

 

-Vrhbosanska nadbiskupija je odmah nakon završteka rada pristupila otvaranju škole koje je nazvala „Škola za Evropu“. To je zadatak koji je dobio monsinjor Pero Sudar, pomoćni biskup i on je promicatelj škola. Jedna od tih škola je i ova u Travniku. Dobila je ime po jednom vrlom mladiću koji je ovdje živio i ovdje umro. Ova škola je 1945. godine bila zatvorena, a mi smo je prije 20 godina ponovo otvorili. Poznata je širom svijeta jer  iz ove škole su izišli brojni naučnici, kulturni radnici i svećenici. Mi smo radosni i ponosni što je ovo ponovo zaživhjelo.-  kazao je juče u Travniku kardinal Puljić.

 

 

Prije 20 godina kada su ponovo otvorena vrata ove odgojno – obrazovne institucije zaživjela je osnovna škola i Gimnazija, te Nadbiskupsko sjemenište.

-Te 1998. godine prvi puta je bilo upisano 250 učenika u 10 odjela. Kroz ovih 20 godina, i pored smanjenog broja djece u svim školama,  ipak smo ostali na 456 učenika u 24 odjela. – istaknuo  je Anto Rajić, direktor Osnovne škole KŠC „Petar Barbarić“.

Gimnazija koja djeluje u sklopu KŠC-a ove godine ispratit će još jednu generaciju maturanata.

-Gimnazija ima 170 učenika. Taj broj pomalo opada posljednjih godina. Na dvadesetu obljetnicu predstavili su svoje radove. – rekla nam je Ivana Čurčić, direktorica Gimnazije.

 

Tijelo Petra Barbarića

 

Kardinal Puljić danas se na konferenciji za novinare u Travniku prisjetio i  jednog od najsretnijih trenutaka.

-Dugo vremena u sebi sam nosio gdje se nalazi tijelo sluge Božijeg, Petra Barbarića? Jedan od najljepših trenutaka je kada smo našli to tijelo dole u podrumu. Kada smo identificirali i kada smo ponovo pokrenuli proces za proglašenje blaženim koji je stao. Kada smo našli ijelo proces je nastavljen, a on je sahranjen u crkvi. Ova Crkva (op.a. Svetog Alojzija Gonzage) je postala središte cijele Lašvanske doline.

 

 

Biskup Komarica u Travniku

 

U Travniku je danas boravio i banjalučki biskup Franjo Komarica koji je podjelio radost obilježavanja ovog značajnog jubileja.

-Zahvalan sam da sam doživio 20 godina od onog radosnog dana kada smo ovdje ušli. Oni stariji pamte rad travničke Isusovačke gimnazije, koja je pronosila ime i Travnika i naše BiH diljem  Evrope i šire. Susretao sam ljude koji nisu ni kataolici, a koji su jako lijepo govorili o travničkoj Gimnaziji. Kao profesor u Sarajevu tamo sam sabirao knjige i slike za ovu Gimnaziju. Drago mi je da smo ovdje doživjeli jedan procvat školstva, jer katoličko školstvo je cjenjeno i traženo. – rekao je biskup Komarica.