InterwiewTravničani

Kenan Vrbanjac: Od početka pandemije HO MDD „Merhamet“ prilagodila je svoje aktivnosti novonastalim okolnostima

O radu i aktivnostima Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” tokom pandemije koronavirusa razgovarali smo sa predsjednikom HO MDD “Merhamet” Kenanom Vrbanjcem koji u razgovoru ističe kako je ova humanitarna organizacija svoj rad i aktivnosti prilagodila novonastaloj situaciji.

 

 

Od početka krize izazvane pandemijom korona – virusa MDD Merhamet je  imao vrlo aktivnu  ulogu. Što ste sve poduzimali?

 

– Od same pojave pandemije koronavirusa, „Merhamet“ je prilagodio svoj rad i aktivnosti novnastalim okolnostima. Sa svim svojim organizacionim jedinicama širom BiH i u dijaspori, potvrdio je svoju snagu, ali i značaj ove humanitarne organizacije za državu Bosnu i Hercegovinu i cjelokupno naše društvo.

„Merhametovi“ timovi, uposlenici i brojni volonteri tokom pandemije, alii u vrijeme mjeseca Ramazana kada je pandemija još bila u jeku i kada su na snazi bile mjere nadležnih institucija, stigli su na svaku adresu onih kojima je pomoć bila neophodna.

Naime, podsjetit ću da je „Merhamet“, pored svojih 8.000 redovnih korisnika koje  svakodnevno hrani u svojim kuhinjama širom BiH, morao brinuti i o brojnim građanima koji su se, zbog izgubljenog radnog mjesta i drugih razloga, naći u teškoj materijalnoj situaciji. „Merhametu“ se u tom periodu svakodnevno javljali brojni građani tražeći pomoć i nije se oglušio na ničiji poziv.

U pomenutom periodu, „Merhamet“ je, sa svojim regionalnim i osnovnim odborima podijelio pomoć veću od 1,5 miliona KM. Između ostalog, podijeljeno je 253.000 obroka redovnim korisnicima, čija je ukupna vrijednost iznosila više od 602.000 KM.

“Merhamet” ima zaista jaku infrastrukturu, ali i veliko iskustvo iz agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i drugih kriznih situacija, kao što su elementarne nepogode. Zbog toga mogu reći da nas ovo nije iznenadilo, ne mogu reći da nas nije zateklo, ali smo ovo sve spremni dočekali. „Merhamet“ ima više od 30 kuhinja i njihovih punktova širom Bosne i Hercegovine, tako da imamo i veliko iskustvo u ovakvim situacijama.

Ono što nas je definitivno iznenadilo jeste činjenica da se broj korisnika “Merhameta” uslijed ove pandemije naglo povećao, kao i porodica koje su tražile pomoć, kako sam već kazao. Hvala Bogu, „Merhamet“ je uspio odgovoriti i u ovoj situaciji.

Moram kazati da sam ponosan na sve uposlenike i volontere „Merhameta“ koji su odradili ogroman posao i podnijeli veliku žrtvu, rizikujući da se zaraze. Zahvalan sam im na tome. Zahvaljujem se i našim brojnim donatorima, građanima i pravnim licima, firmama koje su prepoznale rad „Merhameta“ i koji nam godinama ukazuju povjerenje.

 

Koje su aktivnosti provođene tokom mjeseca ramazana i Ramazanskog bajrama?

 

– I tokom mjeseca ramazana smo imali brojne aktivnosti, koje smo, takođe zbog pandemije koronavirusa, morali prilagoditi novonastaloj situaciji. U „Merhametovim“ narodnim kuhinjama je tokom mubarek mjeseca pripremljeno i podijeljeno oko 20.000 iftara, u vrijednosti od 131.000 KM, kao i 32.800 ramazanskih somuna, vrijednih 27.200 KM. Socijalno ugroženim porodicama „Merhamet“ je podijelio i više od 14.500 prehrambenih i higijenskih paketa, u kupnoj vrijednosti od oko 556.000 KM, kao i 32 tone hurmi, vrijednih oko 70.000 KM.

Pored pomenute pomoći, socijalno ugroženim građanima su u pomenutom periodu podijeljene brojne količine pilećeg mesa, mesnih prerađevina koje je „Merhamet“ dobio od donatora, potom poljoprivredna sjemena, lijekovi, sokovi, voće, povrće i drugi artikli.

 

MDD Merhamet pritekao je u pomoć narodu Sandžaka u vrijeme korona krize, u čemu se ogledala pomoć?

 

– „Merhamet“ se među prvima u Bosni i Hercegovini, ako ne i prvi, uključio u prikupljanje pomoći građanima Sandžaka koji su se u jednom trenutku našli u veoma dramatičnoj situaciji, zbog naglog širenja koronavirusa.

Mi smo 1. jula pokrenuli jednomjesečnu akciju „Pomoć narodu Sandžaka“ koja će trajati do 1. avgusta, sa mogućnošću produženja. Otvorili smo humanitarni broj za Sandžak, potom poseban račun za ovu namjenu, a pomoć ćemo prikupljati i putem humanitarnih kasa na otvorenom prostoru, koje su postavili svi „Merhametovi“ regionalni odbori u BiH.

Međutim, mi nismo čekali kraj ove akcije,pa smo odlučili da građanima Sandžaka uputimo prijeko potrebnu interventnu pomoć.Do danas smo, zajedno sa svojim partnerima, uputili pomoć vrijednu više od 165.000 KM. Pomoć se sastojala od raznovrsne medicinske opreme namijenjene ljekarima i medicinskim radnicima, ali i građanima nekoliko gradova u Sandžaku, potom od zaštitnih odijela sa kapom, vizirima, zaštitnim maskama, zaštitnim rukavicama, ljekarskim mantilima, hlačama i majicama te sredstvima za dezinfekciju. Veoma smo ponosni na ove aktivnosti koje smo provodili u saradnji sa Udruženjem građana porijeklom i Sandžaka, s kojim je „Merhamet“ potpisao sporazum o saradnji..

Poslali smo jasnu poruku građanima Sandžaka da nisu sami, da su građani Bosne i Hercegovine uz njih te da će „Merhamet“ učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti da pomognu Sandžaku da se izvuče iz dramatične situacije nastale zbog širenja koronavirusa.

Moram reći da se našoj akciji prikupljanja pomoći za Sandžak pridružio i „Merhamet“ Švedske koji je obezbijedio sredstva za nabavku boca sa kisikom, kao i „Merhamet“ Njemačke sa donacijom od 5.000 eura za bolnicu u Tutinu.

U svakom slučaju, jedna zaista efikasna akcija, koja će trajati i ubuduće.

 

Uoči Kurban-bajrama MDD Merhamet tradicionalno realizuje akciju Kurban. Kakav je interes ove godine i u čemu je značaj ove akcije?

 

– „Merhamet“ godinama uživa veliko povjerenje građana u Bosni i Hercegovini, ali i u dijaspori, što potvrđuje i naša akcija „Kurban“, koja je iz godine u godinu sve uspješnija. Akcija „Kurban“ je jedna od najvažnijih „Merhametovih“ akcija, jer zahvaljujući ovoj akciji „Merhamet“ obezbjeđuje meso za čitavu godinu za naših 8.000 redovnih korisnika u naših 30 narodnih kuhinja i njihovih punktova širom Bosne i Hercegovine.

„Merhamet“ kurbanko meso tokom godine dijeli i brojnim udruženjima žrtava rata, demobilisanim borcima, ovratničkim porodicama, penzionerima i drugih socijalno ugroženim kategorijama.

Zbog svega toga nam je ova akcija veoma značajna i to građani znaju.

Osim toga, akcijom „Kurban“, otkupom kurbana od njih, „Merhamet“ pomaže naše poljoprivredne proizvođače, povratnike i nezaposlene demobilisane borce.

Naš odnos prema povratničkim porodicama pokazujemo i činjenicom da „Merhamet“ već drugu godinu kurbane, osim u Sarajevu, kolje i u Srebrenici.

Akcijom „Australijski kurban“ već šest godina zaredom pomagali smo sirijske izbjeglice na granici Turske i Sirije. Njima je „Merhamet“ u šest proteklih godina dostavio oko 700 tona mesa i na taj način smo nahranili na desetine hiljada izbjegličkih porodica.

Ove godine, „Merhamet“ prvi put organizira i klanje kurbana u Mekki, najsvetijem muslimanskom gradu. Građani su veoma dobro prihvatili tu činjenicu, pa ćemo nabavku i klanje kurbana u Mekki nastaviti i narednih godina.

 

Merhamet posljednjih godina ulaže i sredstva i druge resurse u proizvodnju vlastite hrane i deponovanje. Šta se tokom ove godine radilo na tom planu?

 

– „Merhamet“ posjeduje svoja poljoprivredno imanje u Zavidovićima, gdje se godišnje proizvodi više od 70 tona povrća, koje se podijeli „Merhametovim“ javnim kuhinjama širom Bosne i Hercegovine, tako da su obroci za naše korisnike veoma kvalitetni.

Na tom imanju „Merhamet“ je postavio i liniji za proizvodnju tjestenine, koja je, takođe, namijenjena našim javnim kuhinjama, odnosno našim korisnicima.

 

Koji su planovi do kraja godine?

 

– Do kraja godine, „Merhamet“ ima brojne značajne aktivnosti. Osim naših redovnih aktivnosti, kao što su narodne kuhinje, potom kućna njega za stare, bolesne i nemoćne osobe, pružanje besplatne medininske pomoći, „Merhamet“ ovih dana dijeli stipendije učenicima iz bošnjačkih povratničkih porodica u RS, a dio i u Federaciji BiH. Za razliku od proteklih godina, kada smo znbali orghanizirati svečanu dodjelu stiupnedija u našem sjedištu u Sarajevu, ove godine smo to morali organizirati na drugi način zbog pandemije koronavirusa. Naime, svi naše regionalni odbori su potpisali ugovore sa našim stipendistima i ovih dana je u toku isplata stipendija iz „Merhametove“ Fondacije za stipendiranje „Edah Bećirbegović“. Stipendije će dobiti 70 učenika osnovnih i srednjih škola. Otrpilike još toliko stipendija „Merhamet“ je ove godine već podijelio iz drugih izvora, prije svega iz donacija naših partnerskih organizacija, odnosno donatora u BiH i inozemstvu.

Naravno, pred nama je niz drugih projekata, tako da je i ova godina protekla u znaku bronih značajnih aktivnosti.