Interwiew

dr. Salih ef. Indžić: Iskoristimo priliku da jačamo porodično okruženje, da se posvetimo tajnom ibadetu, intimnoj dovi!

O aktivnostima Medžlisa Islamske zajednice Travnik u proteklih godinu dana, uticaju pandemije koronavirusa na aktivnosti, te aktivnostima tokom mjeseca ramazana razgovarali smo sa dr. Salih ef. Indžićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Travnik.

 

 

TGI: Već godinu dana živimo sa pandemijom koronavirusa. Koliko je pandemija uticala na aktivnosti Medžlisa IZ Travnik i na projekte koji su planirani u proteklih godinu dana?

 

Dr. Indžić: Kao i sve druge organizacije i firme, i Medžlis Islamske zajednice Travnik je u vremenu pandemije bio primoran da reducira svoje aktivnosti. Prisjetit ćemo se da su protekle godine vanredne okolnosti proglašene otprilike mjesec dana pred ramazan, kada su naše aktivnosti najbrojnije i najraznovrsnije. Nakon toga, došla je informacija da se ni hadž neće organizirati. Mnogi već planirani projekti su morali biti otkazanai, prvenstveno zbog povlačenja naših saradnika i organizacija sa kojima smo u proteklom periodu dosta toga zajednički realizirali. Uz to, neizvjesnost oko razvoja situacije koja je vladala, pozivala je na oprez i racionalan utrošak budžetskih sredstava u skladu sa prioritetima. Sve to su razlozi zbog koji smo mnoge projekte i aktivnosti morali obustaviti. Uz, naravno, brigu o ljudskim životima i zdravlju na prvome mjestu.

 

TGI: Nedavno su objavljene i instrukcije Rijaseta IZ BiH o načinu organizacije i provođenju vjerskih aktivnosti. Koliko je to uticalo na redovne aktivnosti i koliko se vjernici pridržavaju ovih instrukcija?

Dr. Indžić: Instrukcije Rijaseta IZ u BiH konstantno se mijenjaju, u skladu sa promjenom epidemiološke situacije. Nekada su mjere rigoroznije, a nekada opuštenije. I postavljene su poprilično široko, što omogućuje nižim nivoima (muftijstva i medžlisi) da sami, u skladu sa situacijom na svome području, donose mjere. Tako, recimo, u proteklom periodu su mjere na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo bile restriktivnije u odnosu na ostale, zbog teške situacije i žarišta koje se na tom području pojavilo. No, generalno, instrukcije Rijaseta nam umnogome olakšavaju načine borbe protiv ovog iskušenja zvanog pandemija, jer nam one predstavljaju smjernice i trasiraju put kojim idemo. A kod naših članova, vjernika, nailazimo na razumijevanje, jer im je jasno da Rijaset IZ u BiH, kao krovna institiucija muslimana, itekako vodi brigu o stanju društva.

Naravno da mjere utiču na organizaciju naših sadržaja. Pa, imali smo period kada su namaz obavljali samo imam i mujezin, a džume džematski odbor. Ograničen je broj na dženazama, obredi (dove) u kućama su obustavljeni, abdesthane zatvorene, broj prisutnih na vjenčanjima također ograničen… Programi Dana Ajvatovice su drastično redukovani, a prisustvo publike ograničeno. Neke tradicionalne sadržaje poput Dana Resulullaha, s.a.v.s., prošle godine smo u potpunosti izostavili, itd.

Generalno, mi smo jako zadovoljni nivoom svijesti naših džematlija i načinom na koji se pridržavaju uputa. Javi se, ponekad i neko ko ne razumije zašto toliko insistiramo na nekim mjerama (poput obaveznosti nošenja maske, distance i sl.), no u konačnici, kroz lijepu komunikaciju, hutbu, prezentaciju podataka i sl., oni uglavnom prihvate našu argumentaciju i ponašaju se u skladu sa uputstvima.

 

TGI: Iako je protekla godina bila u znaku pandemije Medžlis IZ Travnik provodio je brojne aktivnosti. Što bi ste posebno istaknuli?

 

Dr. Indžić: Iskreno, posebno bih istakao naš doprinos zaštiti društva od širenja ove pošasti kroz mjere koje smo donijeli. S druge strane, većina naših aktivnosti je podrazumijevala napor da sve protekne u najboljem redu i u skladu sa donesenim mjerama. Mektebska nastava je u najkritičnijem periodu održavana online. Imali smo izvanredne rezultate na tradicionalnom takmičenju iz učenja kur'anskih sura napamet na nivou Muftijstva „Hind“. Mreža mladih, sa svojim koordinatorima, kao i koordinatori Odjela za brak i porodicu i za društvenu brigu pri Medžlisu uzeli su učešće u raznim sadržajima humanitarnog i edukativnog karaktera, posebno u vrijeme ramazana. U jeku pandemije, u junu i u septembru 2020. godine imali smo čak dvije hafiske dove u našim džamijama na kojima su promovirana dva nova hafiza (jedan hafiz i jedna hafiza) na našem Medžlisu.

 

TGI: U kojoj je mjeri ova situacija uticala na provođenje mektebske nastave? Koliko ste zadovoljni radom mekteba, ali i odazivom djece?

 

Dr. Indžić: Svi smo svjesni činjenice da online nastava ne postiže ni izbliza rezultate kao nastava u učionici. Na početku je bilo malo nesnalaženja sa novonastalom situacijom, nisu sva djeca ni tehnički opremljena za nastavu na daljinu, ali vremenom se i to stabiliziralo.

Primjetan je nešto manji broj djece u mektebima, što je i razumljivo. Ima nešto i straha kod roditelja. Nadamo se da ćemo se što prije, već naredne mektebske godine akobogda vratiti klasičnom načinu nastave. Zasad, bitno je da se održi komunikacija sa djecom i da se ne prekida kontinuitet rada. Sve ostalo je u drugom planu.

 

TGI: Nakon što je Varoška džamija doživjela temeljitu obnovu i stavljena na listu nacionalnih spomenika BiH krajem prošlog mjeseca, nakon dugo vremena, klanjan je i prva džuma – namaz. Koliko je trajala obnova, na koji je način realizovana?

 

Dr. Indžić: Odmah da kažem da je stavljanje Varoške džamije na listu nacionalnih spomenika BiH pokazatelj našeg ozbiljnog pristupa u radu. Iako je bilo lakše, a svakako i mnogo jeftinije, izvršiti rekonstrukciju ne poštivajući smjernice struke koja brine o kulturnom naslijeđu, mi smo se ipak odlučili na ozbiljniji i kvalitetniji pristup, što je podrazumijevalo saradnju sa nadležnim organima od samoga starta. Kao kruna našega rada je uvrštavanje Varoške džamije na listu nacionalnih spomenika.

Ugovor o rekonstrukciji džamije (prva faza) je potpisan u martu 2017. godine. Imali smo izuzetnu čast da reisul-ulema Islamske zajednice, dr. Husein-ef. Kavazović, lično predvodi džemat krajem oktobra 2017. godine čime je zvanično džamija i puštena u funkciju.

Ugovor o uređenju harema i izgradnji abdesthana (druga faza) je potpisan u septembru 2018. godine, a radovi su završeni u julu 2019. godine. Želim posebno zahvaliti donatorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su finansirali većinu radova, kao i državnim organima koji su prepoznali značaj ovog projekta za grad Travnik.

 

TGI: I ovogodišnji mjesec ramazan dočekujemo u vanrednim okolnostima, u vrijeme „trećeg vala“ pandemije koronavirusa. Koliko će uticati  na ramazanske aktivnosti Medžlisa IZ Travnik?

 

Dr. Indžić: Još uvijek nemamo konačne instukcije Rijaseta Islamske zajednice. Očekujemo ih uskoro. No, s obzirom na trenutnu situaciju, za očekivati je da će i ovaj ramazan, barem njegov prvi dio, proći u znaku određenih restrikcija. Ako zabrana kretanja ostane na snazi, to bi značilo da teravih-namaz nećemo moći obavljati u džematu. Očekujemo da ostale aktivnosti, poput mukabele i sl., održimo uz propisane mjere.

 

TGI: Koje su aktivnosti planirane tokom ovog ramazana?

 

Dr. Indžić: Medžlis IZ Travnik i ove godine planira označavanje vremena iftara pucnjem iz topa sa Starog grada i pri kraju smo sa pribavljanjem dozvola i samom procedurom. Vaktija će također vrlo brzo u distribuciju po terenu. Pored redovnih ramazanskih aktivnosti, naši odjeli na čelu sa kordinatorima pripremili su niz humanitarnih i društveno odgovornih aktivnosti (podjela paketa pomoći za ugrožene kategorije društva, iftar na kućna vrata u saradnji sa MDD „Merhamet“ i sl.), a inovativnost imama u radu sa džematlijama, mektebskom djecom i sl. u ovako specifičnim okolnostima zaista dolazi do izražaja. Sve u svemu, nadamo se da će svi dati svoj maksimum kako bi nam atmosfera ovoga ramazana barem malo uljepšala dane koji su dobrano narušeni pandemijom.

Obilježavanje mubarek noći u ramazanu ćemo akobogda prilagoditi epidemiološkoj situaciji. I, naravno, neizostavna aktivnost u mubarek ramazanskim danima je akcija zekata i sadekatul-fitra kojom kod džematlija razvijamo svijest o potrebi izvršavanja ove vjerske obaveze kroz izdvajanje i uplatu sredstava u zajedničku kasu muslimana – bejtul-mal.

 

TGI: Koja je vaša poruka našim čitateljima i vjernicima uoči ovogodišnjeg mjeseca ramazana?

 

Dr. Indžić: Moja poruka bi bila da pokušamo što spremnije i rasterećenije dočekati ovogodišnji ramazan. Iskoristimo priliku da jačamo porodično okruženje, da se posvetimo tajnom ibadetu, intimnoj dovi. Pandemija nam je pružila upravo tu priliku. I naravno, pokažimo odgovornost, učinimo sve što je u našoj moći da doprinesemo zaštiti zdravlja onih koji su unašem okruženju. Obligatna vjerska dužnost je čuvanje života i zdravlja. To je u trenutnoj situaciji za nas prioritet.

 

TGI: Hvala na razgovoru.