BiznisInvesticije

Kinezi zainteresirani za investicije u energetski sektor u SBK

Kantonalni premijer Tahir Lendo i načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić razgovorali su danas  u Travniku sa predstavnicima kineskih eneregtskih kompanija koji su izrazili interes za investicije u Srednjobosanskom kantonu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici domaćih firmi Tomix Kneževo i TLG koje od ranije rade na energetskim projektima na području Travnika.

 

-Delegacija je došla kako bi  istražila mogućnosti i vidjela da li ima mjesta za njhove investicije ovdje u Travniku i Srednjobosanskom kantonu. Zanimale su ih prilike u SBK i Travniku i jasno smo poručili da je ovo stabilan kanton i stabilna općina. – rekao je nakon sastanka premijer Lendo.

Tokom razgovora premijer Lendo je kazao kako je SBK već do sada dao 120 koncesija za iskorištavanje prirodnih resursa.

Predstavnik kompanije  CMEC,  Feng Junge  potvrdio je riječ o kompaniji sa većinskim državnim udjelom, te kako su zainteresirani za ovo tržište. Ova komapnaij prisutna je na tržištu već nekoliko decenija i veliki je proizvođač u energetskom sektoru, a posljednjih godina fokusirani su na sektor obnovljivih izvora energije, tačnije turbine za vjetroelektrane.