Biznis

Perspektiva je u razvoju mljekarstva, proizvodnji meda i jagodičastog voća

 

U sklopu Projekta razvoja tržišne poljoprivrede – Farma 2 koji se realizuje u pet općina Bosne i Hercegovine  u Travniku je predstavljena „Procjena potreba poljoprovredne infrastrukture za područje općine Travnik“. Ovaj projekat direktna je pomoć američkog i švedskog naroda razvoju BiH.

Procjene potreba poljoprivrede u travničkom kraju predstavili su Bojan Čikić ispred Centra za ekonomski i ruralni razvoj  (CERD) iz Banja Luke i Sejad Herceg ispred Asocijacije Organsko u F BiH.

Prema riječima Sejada Hercega koji je moderirao  prezentacijom tri najinteresantnije oblasti za općinu Travnik su proizvodnja mlijeka, meda i jagodičastog voća.

-Proizvodnja mlijeka na ovom području je najperspektivnija, a to ilustruje i podatak da je 7 miliona litara mlijeka otkupljeno sa područja općine Travnik. Proizvodnja meda nije masovna, ali se mora standardizirati. Na području Travnika i 800 dunuma pod zasadima maline.To znači oko 260 tona maline. Ako znamo da je u Travniku u proizvodnju maline uključeno oko 4.000 ljudi dolazimo do podatka da oni mogu ostvariti mjesečni prinos od 750 KM. – kazao nam je Sejad Herceg, predsjednik Asocijacije Organsko u F BiH.

Predstavljanju su prisustvovali poljoprivredni proizvođači,ali predstavnici javnog i privatnog sektora koji se bavi preradom.Predstavnik CERD-a kazao je i koje su to prioritetne potrebe u oblasti poljoprivredne infrastrukture.

-CERD inače sprovodi aktivnosti u okviru „Farma 2“ projekta, koji je podržan od američkog i švedskog naroda, a jedna od aktivnosti koje provodimo je procjena potreba za poljoprivrednom infrastrukturom. Definitvno procjene kažu da trena nastaviti podršku razvoju proizvodnje jagodičastog voća, konkretnije u oblasti malinarstva. To je šansa cijele BiH i neophodna su ulaganja u hladnjače i mini-hladnjače. – kazao nam je Bojan Čikić iz CERD-a.

Načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić, također je naglasio značaj razvoja ova tri segmenta poljoprivrede, proizvodnju mljeka, meda i malinarstvo, te je najavio kako je Općina Travnik spremna podržati projekte u ovim oblastima.

Inače, procjene infratsrukture obavljene su za općine Novi Grad, Teslić, Jablanicu, Kakanj i Travnik.