Politika

Ko drži taocima 3.000 prosvjetnih radnika u Srednjobosanskom kantonu!?

Kada neprijatelj želi uništiti jedan narod ne treba mu oružje – treba mu samo uništiti obrazovanje.“ – davno je rečeno, ali kada obrazovanje uništava vlast tog naroda, onda se postavlja pitanje ko je pravi neprijatelj Bosne i Hercegovine i njenih građana. Primjera uništavanja obrazovanja u Bosni i Hercegovini je bezbroj – ali Srednjobosanski kanton je uvijek prednjačio i u tom segmentu!

Sindikati osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja Srednjobosanskog kantona davno su završili proces pregovora sa Ministarstvom obrazovanja našeg Kantona. Usaglasili su tekstove kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje, predali na Vladu i čekali davanje saglasnosti na iste. Prijedlozi kolektivnih ugovora se već dva puta skidaju kao tačke dnevnog reda Vlade, bez ikakvog jasnog i opravdanog razloga, čime je 3.000 radnika u obrazovanju ostavljeno u nezavidnoj situaciji.

Problemi koji su nastali oko formiranja vlasti i podjele fotelja ne bi smjeli da se „lome“ preko leđa prosvjetnih radnika. Od toga da i pored milionskih viškova u Budžetu na kraju prošle godine nisu htjeli da isplate jednokratnu pomoć radnicima, pa do sadašnjeg razvlačenja potpisivanja ugovora i omogućavanja poslodavcima da u nedogled potpisuju s radnicima ugovore na određeno. Posao Vlade je da rješava probleme građana, a ne da im pravi probleme, kako to radi Vlada ovog Kantona već dugi niz godina.

Mi iz Socijaldemokratske partija BiH, kao najjače opozicione partije u Srednjobosanskom kantonu, s pravom postavljamo pitanje – Zašto se prosvjetni radnici drže kao taoci politika SDA-DF i HDZ-a? Da li su sva obećanja koja su davali biračima prije izbora samo još jedna laž i da li će ovo biti samo nastavak četverogodišnje agonije ljudi koji žive u najsiromašnijem kantonu u Federaciji BiH, ostaje nam da se uvjerimo. Ali ono što su nam pokazali u ovih par mjeseci od izbora je isključiva briga za svoje fotelje, uhljebljavanje rodbine i prijatelja i namještanje tendera svojim „tajkunima“. Za obrazovanje ih ionako nije briga – naši mladi ionako će se obrazovati u zemljama Zapadne Evrope!

(KO SDP SBK)