Centralna BosnaPolitika

Koji SDA kadrovi u SBK imaju godišnju platu preko 100.000 KM?

Danas, 02.02.2021.godine, je održana prva redovna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona u ovoj godini. Prethodnu godinu koju je obilježila pandemija korona virusa kojoj se i pored vakcinisanja u svijetu ne nazire kraj i ekstremna ekonomska kriza koju je izazvala za posljedicu su između ostalog imale i veliki broj otpuštanja radnika u realnom sektoru, smanjenje plata onih koji su uspjeli zadržati poslove, te rast cijena koji svakodnevno primjećujemo u trgovinama.

 

Ono što je okarakterisalo ovu sjedincu je ambiciozni Program Vlade Srednjobosanskog kantona koja je uspješno prespavala prethodnu godinu i sad je spremna i orna uhvatiti se sa svim problemima zdravstva, obrazovanja, privrede… Iako skoro već više od decenije Kanton s najlošijim ekonomskim pokazateljima u Federaciji, suočen s egzodusom mladih, ali i obrazovanih kadrova, u kom su sve institucije duboko podijeljene po nacionalnom ključu isključivo kako bi se stvorio prostor za dvostranačko uhljebljavanje nesposobnih poslušnika i članova širih porodica i obitelji, Vlada nam i u 2021.godini obećava kule u oblacima, bez bilo kakve želje i volje da se podnesu izvještaji o provedbi prethodnih planova rada ili preuzme odgovornost za iste.

Ali ovo ipak nije bio vrhunac sjednice. Ako je po onoj narodnoj, da se po jutru dan poznaje, ova godina će nam donijeti puno uzemirujućih vijesti. Izvještaj o finansijskoj reviziji Šumskoprivrednog društva „ Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf pokazao je zavidne rezultate poslovanja direktora društva, Vildana Hajića, i njegovih 6 izvršnih direktora. Pod ovim zavidne – mislimo bukvalno – na njihovoj plati i primanjima mogu im zavidjeti i direktori BH Telecoma ili Elektroprivrede BiH. Osnovica plate Vildana Hajića iznosila je mjesečno nevjerovatnih 6.615,00 KM ili 17 penzija u Federaciji. Prosječan liječnik u Federaciji mora raditi preko 3 mjeseca za ovu platu, a prosječan prosvjetni radnik 6 mjeseci. Pored plate, Hajić je jednokratno nagrađen i s 26.894,00 KM zbog dobrog poslovanja društva u prethodnoj godini, što je izazvano njegovim dopuštenjem da šumu sječe ko kako i gdje stigne bez brige za obnovu šumskog fonda Kantona što će u narednim decenijama imati pogubne posljedice kako na kvalitet zemljišta tako i na dostupnost pitke vode na velikim područjima Kantona. Isto tako, Hajić je po odlukama Upravnog odbora, nagrađen i s 5.800,00 KM kako bi se stimulisao da završi magisterij što će mu vjerovatno omogućiti da u narednom periodu ostvari još veća mjesečna primanja i dodatne nagrade za uspješan rad. O troškovima njegovog budućeg doktorata koji će platiti građani Srednjobosanskog kantona nećemo ni razmišljati. Znači, za samo godinu dana, bez dodatnih beneficija poput reprezentacije, službenog vozila i službenog mobitela, direktor Hajić je naplatio oko 100.000,00 KM! Šest izvršnih direktora je bilo skromnije – njihova prosječna godišnja primanja iznosila su oko 60.000,00 KM. Ponovo bez dodatnih beneficija. I regresa. Toplog obroka i prijevoza na posao. Ovdje nisu obračunati i silni seminari, konferencije i simpoziji u inostranstvu i zemlji koji su poreske obveznika koštali oko 36.000 KM u samo jednoj godini i koje su uglavnom koristili direktori, tako da ta primanja dalje rastu. I ovo je sve u 2019.godni. U 2020. su primanja vjerovatno bila veća.

I dok Bosna i Hercegovina moljaka za kredite i čeka da dobije vakcine protiv korone jer nema para da ih kupi, dok hiljade ljudi ostaje bez posla, a penzioni fond je pred kolapsom, i dok kolone mladih čeka otvaranje granica da trajno napusti BiH u potrazi za poslom na zapadu, dotle pojedinci iz SDA-HDZ bez imalo stida godišnje naplaćuju stotine hiljada maraka svoju poslušnost onima koji sistematski uništavaju Bosnu i Hercegovinu, Srednjobosanski kanton i njene građane.

SDP BiH je uvijek bio spreman da se uhvati u koštac s ovakvim pojedincima i organizovanim grupama i podrška građana nam je neophodna kako bi se zaustavila dalja pljačka države i državne imovine, a svi pojedinci odgovorni za istu procesuirali. Vremena za dalje čekanje više nema!

 

Služba za informisanje KO SDP