Centralna BosnaInfo

Krah koalicije: Razišli se SDA i SBB u Donjem Vakufu

 

Odnosi unutar trenutne vladajuće koalicije SDA i SBB zategnuti su na pojedinim nivoima vlasti, a to je potvrđeno i jučerašnjim raspadom ove koalicije u općini Donji Vakuf.

Tačnije, na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf, usvojen je SDP-ov prijedlog za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Azrudina Đulovića. Tu smjenu podržao je i SBB, iako Đulović dolazi iz njihovog koalicionog partnera, Stranke demokratske akcije.

Osim SDP-a i SBB-a, ovaj prijedlog podržale su i Demokratska fronta, te Stranka za BiH, da bi sa sveukupno 12 vijećnika koji su glasali Za, uspjeli usvojiti odluku.

Kako je navedeno iz Demokratske fronte, smjena je zatražena zbog navodnih protuzakonitih djelovanja Đulovića, koji je u nekoliko navrata koristeći svoju poziciju u vijeću i funkciju predsjednika SDA Donji Vakuf vršio pritisak i ucjenjivao građane prilikom imenovanja Upravnih odbora i direktora u donjovakufskim školama.

Ovakvim odlukama postalo je jasno da koalicija u OV Donji Vakuf više ne postoji, a to je i ozvaničeno objavljivanjem Međustranačkog sporazuma o postizbornoj koaliciji, koju su potpisali upravo SBB, SDP, DF, SzBiH.

Podsjećamo, ovo je treći slučaj raspada vladajuće koalicije, nakon što se to ranije desilo na nivou Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

 

(Saopćenje DF)