IzdvojenoTravnikTurizam

Limena glazba u „Ćiri“ budila Travničane

I ovog prvog maja članovi Muzičkog društva Travnik, Limena glazba,  probudili su svoje sugrađane tradicionalnom Prvomajskom budnicom  kao i proteklih nekoliko decenija. Krenuli su sa Kalibunara „Kod Iveka“ i nastavili do čaršije, Starog grada i dalje, ali ovaj puta u „novom travničkom Ćiri“! Aktivisti SDP-a , po običaju, dočekali su muzičare ispred svojih prostorija sa doručkom, toplim napitcima i crvenim karanfilima u Gornjoj čaršiji.

 

Najstariji duhački orkestar u Bosni i Hercegovini i jedan od simbola grada Travnika, ovog jutra nije marširao kao ranije, nego su se provozali u još jednom simbolu, novom  travničkom „Ćiri“. Limena glazba osnovana 1881. godine, a Travnik je dobio prugu 1893. godine.

Firma „Sejdić“ i još nekoliko zaljubljenika u Travnik i njegove ljepote odlučila je svima onima koji  posjete Travnik omogućiti ugodnu vožnju turističkim vozićem nazvanim Ćiro, po uzoru na voz koji je nekada prolazio kroz Travnika.

Originalna verzija restauriranog „Ćire“ danas je eksponat ispred Zavičajnog muzeja u Travniku,  a  „Novi Ćiro“ jutros je imao prvu promotivnu vožnju sa članovima Limene glazbe.

Mala promocija upriličena je pored Zavičajnog muzeja, tik uz legendarnu parnu lokomotivu, a nakon toga nastavljena je prvomajska budnica.

Novi Ćiro je opremljen najnovijom audio opremom te će putnici za vrijeme vožnje slušati i saznati sve o objektima i lokacijama na koje ih on odveze. Ova jedinstvena turistička atrakcija će saobraćati dvokratno, od 9 do 15 sati,  te od 19 do 22, 30 sati. Cijena vozne karte je 5 KM.