TravničaniUspješni

Maja Đurić-Zahirović: Umjetnost i sport ne poznaju imena i prezimena

Rođena u „kraljevskom“, a odrasla i karijeru izgradila u „vezirskom gradu“, tako bi se u najkraćem moglo reći za Maju Đurić-Zahirović. Ali, Majina priča je daleko više od ovoga, osnivačica, glavna koreografkinja Plesnog studija „Prijatelji djece Maya“, doktorica nauka, koordinatorica na projektima Evropske unije, autorica knjiga, humanitarka i prije svega majka jednog dječaka, piše u najnovijem izdanju Magazin Azra.

 

 

Ljubav prema plesu javila se kada je imala pet godina u njenom rodnom Jajcu, gdje je počela s prvim plesnim koracima. Onda se dogodio rat i gubitak dijela djetinjstva. Svoje plesne korake nastavila je u Travniku. U Travniku je osnovala i duže od dvije decenije uspješno vodi Plesni studio „Prijatelji djece Maya“.

 

Sve što danas jesam dugujem plesu

 

– Ples je poslije rata, kako meni, tako i mnogim djevojčicama, bio hobi koji je podsticao naš rast, razvijao samopouzdanje. Ja nisam odustajala. Nakon godina bavljena plesom odlučujem se da, tada maloljetna, pokrenem svoj studio i školu plesa. Putovala sam i educirala se, a iz te ljubavi rodila se organizacija Plesni studio „Prijatelji djece Maya“.  Dvadeset i dvije godine djelujemo na području općine Travnik i drugim gradovima u SBK. Rad s djecom naučio me poniznosti, strpljivosti i iskrenosti. Otvorio je moje spoznaje da konstantno učim, razvijam se. Djeca su me naučila bezuvjetnoj ljubavi. Daješ, a ništa ne očekuješ zauzvrat. Ples je za mene ljubav. Život. Sve što danas jesam dugujem plesu. Valjda se s tim rodimo, a onda razvijamo. Sjećam se da su mi roditelji pričali da sam uvijek plesala i tražila ogledalo, željela sam biti na sceni – priča Maja za „Azru“.

 

Plesni studio “Prijatelji djece Maya” je, ustvari, nastao kao rezultat aktivnosti i bavljenja plesom u Plesnom studiju u Travniku, tadašnjem Bosanskom kulturnom centru (BKC).

 

– Bilo nas je mnogo, a ja sam ostala. To je bila jedna važna umjetnička priča za mlade tinejdžerke poslije rata. Za nju možemo zahvaliti našoj tadašnjoj koreografkinji Selmi Ćerimović. Nakon toga nastavljam kao maloljetnica s vizijom, educiram se i profesionaliziram stvari. Tada sam imala viziju da napravim prepoznatljiv studio savremenog plesa/plesnog teatra u Srednjobosanskom kantonu. Također, posebno mi je smetala “nevidljiva” separacija djece. Umjetnost i sport ne poznaju imena i prezimena, boju kože ili nacionalnost. Željela sam da to bude prostor za svu djecu, jednako dostupan svima. I uspjeli smo u tome.  Kroz godine doživljavamo uspon i kreiramo franšizu i po drugim gradovima u ovom kantonu. Spojili smo se kao partneri s mnogim kulturnim, sportskim i obrazovnim institucijama. Otvaramo i plesne škole, studija. Nakon godina rada, izlazimo i u prostor Evropske unije. Danas, poslije 22 godine, educirali smo više hiljada djece i mladih, održali više stotina plesnih koncerata, tematskih večeri, projekata u oblasti kulture, plesne umjetnosti, sportskih aktivnosti i humanitarnih akcija – ističe Maja Đurić-Zahirović.

 

Neformalno obrazovanje mladih

 

Plesni studio „Prijatelji djece Maya“ prerastao je u organizaciju koja se, osim plesa, bavi neformalnim obrazovanjem djece i mladih. Ove jeseni pokrenula je i projekt PS “MAYA“ – Educational Center.

 

– Ideja je, ustvari, nastala iz dva razloga. Prvi jeste moje profesionalno usavršavanje u dijelu formalnog obrazovanja. Osim plesne edukacije, paralelno sam se posvetila studijima ekonomije i menadžmenta. Drugi razlog je što sam kroz godine rada s djecom i mladima uvidjela da je bavljenje umjetnošću i sportom krucijalno za njihov lični rast i razvoj. I to nije neka nova spoznaja. Međutim, istraživanjem, koje smo napravili nakon 20 godina rada, shvatili smo koliko je ovo moćan alat ako ga usmjerimo u pravom i kvalitetnom pravcu. Željela sam napraviti sinergiju između te dvije priče. Ponuditi im još više. Iz ove perspektive, PS „MAYA“ – Educational Center predstavlja ideju koja naglašava konstantnost obrazovanja. Koja ističe važnost i vrijednost ličnog rasta i razvoja, te svakodnevnog rada na sebi. Djeca i mladi imaju mogućnost da se razvijaju kroz pokret, igru, te pametna i kvalitetna usavršavanja neformalnog obrazovanja. Ovo je samo dodatni “plus” kroz njihovo formalno obrazovanje. Djeca i mladi treba da uživaju dok odrastaju. Manje stresa, više razonode i sreće. Dugoročno, veliki je to benefit za društvo u cijelosti – kaže nam Maja.

Dok završavamo razgovor, Maja priprema novi projekt i novu knjigu, jer ona nikad ne miruje, ili pleše ili piše!

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

Uspješna na svim poljima

 

Maja je uposlenica u Javnoj ustanovi Centar za kulturu općine Travnik, te generalna menadžerica PS „MAYA“ – Educational Centera. Bavi se uspješno i ekspertizama te koordiniranjem projektnog menadžmenta projekata Evropske unije. Saradnica je mnogim kompanijama i organizacijama na polju „team building“ radionica i inovativnih rješenja za poboljšanje kvalitete poslovanja na polju projektnog i menadžmenta ljudskih potencijala i liderstva. Predavač je po pozivu i na univerzitetima, na regionalnom i međunarodnom nivou. Izdala je dvije knjige do sada. Uz sve nabrojano, Maja je velika humanitarka prema djeci. Kroz projekte posebno pomaže djeci s poteškoćama u razvoju i siromašnoj djeci. Prakticira ples, yogu i meditaciju, te je velika ljubiteljica prirode i aeroterapije. Majka je devetogodišnjeg dječaka.

 

(Magazin Azra)