Život

MDD Merhamet Travnik počinje realizaciju projekta za socijalno ugrožene građane

 

 

Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva  “Merhamet“  Travnik  danas (28. decembar) počinje sa realizacijom projekta  pod nazivom “Čistoća i zdravlje – Javno kupatilo“. Ovaj projekat namjenjen je osobama u stanju socijalne potrebe. Riječ je o prvom ovakvom projektu na području BiH koji ima za cilj da se beskućnicima i socijalno ugroženom stanovništvu pruže što bolji uslove za održavanje higijene, ističe Kenan Vrbanjac, direktor Regionalnog odbora MDD „Merhamet“ Travnik.

-Već je prijavljeno preko 20 osoba. Mi ćemo u ovoj fazi obrađivati samo registrovane korisnike. Među prijevaljenim osobama je šest beskućnika, a tu su i osobe koje koriste alternativni smještaj, ali nemaju uslove za održavanje higijene. – pojasnio je direktor Vrbanjac.

Projekt “Čistoća i zdravlje“ ponudit će  besplatne usluge socijalno ugroženim građanima, kao što su kupanje, pranje i sušenje garderobe, pregled liječnika, pregled stomatologa, šišanje, podjela novog rublja, savjetovanje ginekologa za žene i dnevni boravak. Za implementaciju projekta osigurana je i adekvatna infrastruktura u “Merhametovoj“ kući u ulici Varoš u Travniku, a projekat su Općina Travnik, Javna ustanova Dom zdravlja Travnik i Centar za socijalni rad Travnik.

Inače, Regionalni odbor MDD Merhamet iz Travnika brine za rad još četiri  narodne kuhinje u Travniku, Novom Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu. U četiri narodne kuhinje hrani se 700 građana koji su u stanju socijalne potrebe u ove četiri općine.