Život

MDD „Merhamet“ započeo akciju „Kurban 2016“ – kurbansko meso namjenjeno za narodne kuhinje i sirijske izbjeglice

 

Muslimansko dobrotovorno društvo „Marhamet“ započelo je akciju „Kurban 2016“ koja se provodi u BiH i inostranstvu. Akciju provodi i Regionalni odbor MDD „Merhamet“ Travnik koji pokriva područje srednj Bosne i Livno.

-Cilj nam je da osiguramo dovoljne količine mesa za „Merhametove“  javne kuhinje. Na ovaj način pomažemo našim poljoprivrednim proizvođačima, povreatnicima i demobilisanim borcima od kojih otkupljujemo kurbane. – ističe Kenan Vrbanjac, direktor Regionalnog odbora MDD „Merhamet“ Travnik.

kenan_vrbanjac

Meso prikupljeno tokom akcije „Kurban“ koristi se za pripremu obroka u „Merhametovim“ narodnim kuhinjama u Travniku, Novom Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu.

-Mi dnevno pripremimo 700 obroka u našim narodnim kuhinjama. Mi smo jedina institucija u zemlji koja tokom cijele godine pomaže osobe u stanju socijalne potrebe jer naše narodne kuhinje ugroženim ljudima pomažu svaki dan. Jedan dio mesa bit će dostavljen ugroženim porodicama koje su u stanju socijalne potrebe,a žive u rudralnim sredinama i udaljene su od narodnih kuhinja. – naglašava direktor Vrbanjac.

Kao i prošle godine kurbansko meso iz Australije namjenjeno je sirijskim izbjeglicama koje su utočište našle u Republici Turskoj. MDD „Merhamet“ je uspostavio saradnju sa odgovarajućim institucijama u Republici Turskoj koje će učestvovati u distribuciji mesa.

Uplata kurbana može se izvršiti u svim uredima Regionalnog odbora MDD „Merhamet“ Travnik, te u  Osnovog odbora  MDD „Merhamet“ Livno koji djeluje u sklopu Regionalnog odbora Travnik. Cijena kurbana iz Australije je 250 KM, a cijena kurbana iz BiH je 350 KM.