Centralna BosnaInfo

Milionske investicije u zdravstvene ustanove na području SBK

 

U javno-zdravstvenom sektoru Srednjobosanskog kantona u toku je izvođenje radova na Bolnici za plućne bolesti i TBC te Bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj. Riječ je o rekonstrukciji fasadnih površina predračunske vrijednosti 170.000 KM.

 

Zamjena stolarije

– U Novoj Biloj u ovoj godini završit će se i rekonstrukcija terase i stropne ploče suterena. Osim ovih projekata u Novoj Biloj, ukoliko se okonča procedura javnih nabavki, zamijenit će se i stolarija na južnoj fasadi bolnice, predračunske vrijednosti 75.000 KM. Ukupna vrijednost radova koji se finansiraju ili sufinansiraju u ove dvije bolnice iznosit će više od 300.000 KM. Jedan dio sredstava, oko 100.000 KM, daje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a ostatak je osigurala Vlada SBK – kaže ministar zdravstva i socijalne politike Nikola Grubešić.

U Bolnici u Novoj Biloj, nakon završetka ovih radova, okončat će se projekt utopljavanja koji se realizira već nekoliko godina, a podrazumijevao je i promjenu energenta, kotlovskih postrojenja, zamjenu stolarije na bolnici, sanaciju i ravnih i kosih krovnih površina na svih pet lamela, kao i dio instalacija.

 

– Bez investicijske vrijednosti šeste lamele, koja će iznositi oko 2 miliona KM, u projekt energetske učinkovitosti uloženo je 450.000 KM. Sredstva za ovaj projekt osigurali su Vlada SBK, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Fond za okoliš FBiH i Razvojni programa UN-a, koji je namijenjen za BiH – ističe ministar Grubešić.

U Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku, osim radova u i na bolnici koji su se realizirali u posljednjih pet-šest godina, jedan manji dio površine bolnice ostat će da se adaptira i stavi u funkciji u narednom periodu.

 

Razvojni program UN-a

 

– Osim građevinskih radova, razvojni program je finansirao i dio bolničkog kapaciteta u kojem je smješten laboratorij. U planu SBK, odnosno Ministarstva i bolnice, jeste otvaranje novog Odjela onkologije, na kojem bi se aplicirale jednostavne terapije kod onkoloških pacijenata. Bitno je naglasiti da je dio novčanih sredstava osigurala i bolnica iz tekućeg poslovanja – kaže Grubešić.

 

 

Ulaganja u dijagnostiku

 

Ulaganja u dijagnostiku UN je u BiH inicirao projekt koji se odnosi na liječenje i suzbijanje tuberkuloze, a Vlada SBK je na jednoj od svojih sjednica donijela odluku da će u sljedeće tri godine finansirati nabavku lijekova za tzv. ATL terapiju i na ovaj način nastaviti vrlo uspješan projekt suzbijanja ove opasne zarazne bolesti. Od prošlog mjeseca u toku je javni konkurs za nabavku digitalnog RTG uređaja za Bolnicu za plućne bolesti i TBC, kao i nabavku CT uređaja za bolnicu u Novoj Biloj. Procijenjena vrijednost ove nabavke je oko 800.000 KM. Ranije je Vlada SBK u cijelosti osigurala sredstva za ove uređaje, kao i nabavku CT-a u JU Bolnica.