Centralna Bosna

Ministrica Mirjana Plavčić: Teret krize moramo ravnomjerno rasporediti

I pored mjera zabrane rada određnih privrednih subjekata, posebno iz oblasti, turizma, ugostiteljstva i trgovine i drugih usluga koje se obavljaju putem obrta Služba za zapošljavanje SBK nije zabilježila drastično povećanje  broja nezaposlenih, kazala je u intervju za portal centralna.ba Mirjana Plavčić, ministrica finansija Srednjobosanskog kantona.

 

-Ono što je zanimljivo, mi još nemamo zvaničnu informaciju, ali nezvanično sam na sjednici Vlade čula informaciju da Služba za zapošljavanje nije zabilježila drastičan rast nezaposlenih. Što znači da su ovi privredni subjekti koji su se prvi našli na udaru osluškuju situaciju i do 31. marta nije bilo značajnijih otpuštanja radnika. Istina, ako ovo potraje očekuje se da će u aprilu doći do značajnijih otpuštanja radnika. – kazala je ministrica Plavčić.

Vlada Srednjobosanskog kantona je donijela odluku o pristupanju izradi rebalansa budžeta za ovu godinu. Tokom prve polovine marta bilo je normalno punjenje budžeta, ali nakon proglašenja vanrednog stanja u prvoj sedmici nije bilo značajnijeg pada u prikupljanju javnih prihoda.

-Samo u posljednjoj sedmici marta došlo je do pad javnih prihoda koji su prepolovljeni. U prvom kvartalu javni prihodi su manji za oko 10 posto. To je nešto što je normalno za prva tri mjeseca kalendarske godine. Nemamo ulaznih informacija, projekcija, ali na temelju naših projekcija očekujemo pad javnih prihoda za 20 posto. Tih 20 posto koštali bi naš Kanton 36 miliona maraka. – izjavila je ministrica Plavčić, naglasivši kako je Ministarstvo finansija predložilo a Vlada SBK prihvatila set mjera štednje i kontrole potrošnje.

Među tim mjerama je zaustavljanje novih zapošljavanja u javnom sektoru, izmirivanje samo zakonskih obaveza, otvaranje pregovora sa Sindikatima o smanjenju osnovice i smanjenje ukupnih izdataka za plaće.

-Svjesni smo da ovaj teret krize moramo rasporediti ravnomjerno i javni i privatni sektor i pojedinci. – istaknula je Plavčić.

Ministarstvo finansija Srednjobosanskog kantona moralo je ispoštovati sve mjere koje je donio Krizni štab, među kojima je i smanjenje broja zaposlenih radi smanjenja kontakata kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere.

-Sve poslove moramo obavljati sa pola ljudi i mora čestitati svojim uposlenicima jer su za ove dvije sedmice pokazali izuzetnu odgovornost. – istaknula je Mirjana Plavčić, ministrica finansija Srednjobosanskog kantona.

 

(centralna.ba)