CCI: Zabrinjavajući rezultati rada Vlade i Skupštine SBK-a

Skupština Srednjobosanskog kantona(SBK) u prvih je šest mjeseci ove godine realizirala 18 posto, a Vlada 14 posto mjera planiranih ovogodišnjim programima rada, što predstavlja najlošiji rezultat od svih kantonalnih institucija vlasti, ocijenjeno je u monitoringu Centara civilnih inicijativa (CCI) koji je predstavljen u srijedu u Travniku.

– U kontekstu velikog utjecaja koji županijske vlade i skupštine dobivaju usvojenim sustavom koordinacije na put BiH u EU, a koji bi trebali pratiti ozbiljnost i odgovornost u radu, zabrinjavaju rezultati rada mnogih županijskih institucija vlasti, pa i Vlade i Skupštine SBK-a – kazala je kooridnatorica za medije CCI-a Ana Lučić.

 

Nakon što je u zadnjem kvartalu 2015. Vlada SBK-a ostvarila jedna od najboljih rezultata u posljednjih šest godina, u prvih šest mjeseci ove godine, prema ocjeni CCI-a, bilježi kontinuirani pad, i intenziteta rada i produktivnosti.

-Vlada je najprije pala na 10 sjednica i 401 razmotrenu mjeru u prvom kvartalu, a onda na osam sjednica i 382 razmotrene mjere, u drugom kvartalu 2016. godine. Broj realiziranih mjera kojima se dugoročno može utjecati na poboljšanje kvaliteta života građana vrlo je nizak. Zakoni čine tek jedan posto, a strategije tek nešto više od jednog promila od svih razmatranih mjera na sjednicama Vlade. Utvrđeno je, naime, tek osam zakona i tek jedna strategija, kazao je konzultant CCI-a Dževad Glinac, naglašavajući kako je većina mjera na sjednicama Vlade bila dnevno-operativnog karaktera.

Upozorio je da nije realiziran niz značajnih mjera, čija je realizacija bila planirana u prvoj polovici ove godine, a među njima su: program javnih investicija SBK-a za razdoblje 2016. -2018. godina, strategija razvoja i održavanja regionalnih putnih pravaca, zakon o obrazovanju odraslih, zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u SBK-u, zakon o zdravstvenoj zaštiti SBK-a te strategije razvoja gospodarstva i turizma.

Iz CCI-a ističu kako je i Skupština SBK-a, nakon dobrih rezultata na kraju 2015. godine, doživjela pad, ali znatno ozbiljniji od Vlade.

-U prvoj polovici 2016. godine usvojena je tek jedna strategija, i to tek u nacrtu, da bi usvajanje u finalnoj formi prijedloga doživjela početkom druge polovice godine. S druge strane, svega tri usvojena zakona, i dva prihvaćena u nacrtu, jedan su od najlošijih rezultata Skupštine SBK-a u posljednjih šest godina i jedan od najlošijih rezultata svih kantonalnih skupština, kazao je Glinac.

U prvoj polovici ove godine nije održana ni jedna tematska sjednica Skupštine, iako CCI snažno zagovara potrebu održavanja tematskih sjednica o ključnim problemima građana i čak predlaže stvaranje mehanizma kojim bi se građanima omogućilo da kandidiraju teme o kojima bi se diskutiralo.

Od ukupno četiri sjednice Skupštine SBK-a, ni na jednoj nisu bili prisutni svi zastupnici, te nije podnesen nijedan prijedlog zakonskog rješenja.

U CCI-u, među ostalim, ističu da je Skupština SBK-a jedina institucija zakonodavne vlasti u BiH koja nema svoju službenu web stranicu, tako da je veliki broj građana uskraćen za blagovremeno i detaljno informiranje o njenom radu.