Hronika

Mučenje u policijskoj stanici u Jajcu

U nastavku suđenja Jozi Lovrenoviću zvanom Cole pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, svjedok Tužilaštva je opisao kako je maltretiran u čajnoj kuhinji policijske stanice u Jajcu.

Vojo Tutorić je kazao da je nakon zarobljavanja odveden u policijsku stanicu u Jajcu, gdje ga je maltretirao optuženi Lovrenović.

“Pokazao mi je koji zub hoće. Želio je jedinicu. Zakačio sam zub vješalicom, ali nije išlo. Kad sam uspio, donio sam njemu. On je izvadio jedan celofan u kojem je bilo još zuba i ubacio ga. Rekao mi je da je ‘to pravi četnički zub’. Morao sam udarati bosom nogom o zid. Mene niko nije taknuo osim Coleta. Toliko smo ga se plašili da smo među deset ljudi znali njegov hod dok ide hodnikom”, posvjedočio je Tutorić.

Tutorić je dodao da je od drugih čuo da je zarobljenika s prezimenom Iličić ubio optuženi Lovrenović.

Tokom unakrsnog ispitivanja vođenog od braniteljice optuženog Branke Praljak, Tutorić je rekao da je vidio ubistvo zarobljenika Čigoje, ali nije mogao posvjedočiti ko je od vojnika to učinio.

Jozo Lovrenović zvani Cole, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za ubistva i zlostavljanja ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su bili angažovani kao aktivni i rezervni policajci u Mrkonjić Gradu a zarobljeni su u zaseoku Šebezi 13. juna 1992. godine.

Drugi svjedok Veselin Radović zvani Crnogorac također je opisao maltretiranja u policijskoj stanici.

“Najgore je što nisam mogao da dokažem da nisam plaćenik. Ja sam iz Crne Gore došao u Mrkonjić Grad još 1981. godine, kod sestre i njene djece. Zbog toga su me vodili u čajnu kuhinju dva-tri puta dnevno. Čim se otvore vrata ćelije, odmah pitaju: ‘Gdje je Crnogorac?’ Udarali su me policijskim palicama 72 dana, tjerali da gutam zapaljene cigarete. Pošto sam imao umjetne zube, izvadio sam ih, a optuženi ih je polomio. Po hodu smo prepoznavali Coleta”, kazao je Radović.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je dodao da ništa ne zamjera optuženom i kako mu želi sve najbolje.

Suđenje se se nastavlja 12. maja.

(BIRN BiH)