Uncategorized @bs

Razbijena grupa kriminalaca koja je vršila krađe i iznude u SBK i KS

U koordiniranoj akciji  MUP-a SBK i Detašmana Federalne uprave policije u Travniku, otkrivena je kriminalna grupa koja se bavila teškim krađama i iznudama na području srednje Bosne i Kantona Sarajevo. Kantonalnom tužilaštvu Travnik i Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnesene su prijave protiv Josipa J. (25), Dine S. (31), Antonia T. (28), Đevada A. (49), Zorana K. (46) svi iz Travnika i Igora B. (37) iz Novog Travnika.

-Aktivnosti na dokumentovanju ove grupe trajala je od kraja 2015.godine do početka aprila 2016.godine, kada je nadležnim tužilaštvima podneseno više izvještaja o počinjenim krivičnim djelima. Utvrđeno je da se navedene osobe mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima teške krađe, iznude, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, krivotvorenja isprava, prikrivanja i krivičnim djelom ovjeravanja neistinitog sadržaja. – potvrdio nam je Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBK.

Osumnjičeni Josip  J. je u maju prošle godine u Jajcu izvršio tešku krađu motornog vozila marke „VW-Passat“, te ga dovezao na područje mjesta Ričice, općina Travnik, gdje ga je sakrio u napuštenu garažu. Nakon toga, u više navrata pokušao je iznuditi novac od vlasnika za povrat vozila, ali u tome nije uspio s obzirom da su službenici policije uspjeli pronaći ukradeno vozilo.  Jospi J. je izvršio iznudu nad vlasnikom ukradenog vozila „VW-Passat“, koje je ukradeno u aprilu prošle godine u Bugojnu. Osumnjičeni je telefonom pozvao oštećenog i nakon dogovorenog susreta uz prijetnju pištoljem od njega iznudio 2.000 KM za povrat ukradenog vozila.

Navedena osoba osumnjičena je i za tešku krađu motocikla marke „CAN-AM“, austrijskih registarskih oznaka, koja je izvršena u maju 2015.godine u Vitezu. Nakon krađe izvršena je i iznuda novca od vlasnikom motocikla u iznosu od 1.500 EUR-a, nakon čega je motocikl ostavljen, a potom i pronađen u mjestu Donje Putičevo kod Travnika.

Prema prikupljenim dokazima Jospi J. osumnjičen je i za tešku krađu motocikla marke „Kavasaki“ u mjestu Podolac, općina Travnik u augustu 2015.godine. Ukradeni motocikl zamjenio je sa osobom Dinom S. koji je znao da se radi o ukradenom motociklu, ali mu je ipak u zamjenu dao svoje vozilo „Suzuki“, švicarskih registarskih oznaka.

dt4

Ostale osumnjičene osobe bile su povezane sa krivotvorenjem isprava s ciljem registracije ukradenog vozila. Radi se o vozilu marke „BMW“, koje je ukradeno u julu 2015.godine na Ilidži, nakon čega je u organizaciji navedenih osoba odvezeno na područje Posušja, gdje je izvršeno krivotvorenje broja šasije, a zatim upotrebljena saobraćajna dozvola drugog vozila, kako bi se vozilo registrovalo.

Prilikom izvršenih pretresa službenici FUP-a u Travniku i MUP-a SBK  su pronašli vozilo BMW, motocikl Kavasaki, mobilne telefone kojima su pozivani vlasnici ukradenih vozila i vršene iznude nad njima, kao i pištolj koji je korišten prilikom izvršenja ovih krivičnih djela, te određena količina municije.

 

Smanjen broj krađa

Dokumentovanjem ove grupe broj ukradenih vozila u prva tri mjeseca ove godine manji je za ukupno 27 posto u odnosu na broj ukradenih vozila za prva tri mjeseca 2015.godine. To govori o uspješnosti  zajedničkih akcija službenika MUP-a SBK i FUP-a Detašman Travnik.