Centralna BosnaInfo

Muftija Adilović: Ramazan je najodabraniji mjesec bez obzira u kojem periodu godine dolazi!

 

Travničko muftijstvo na čelu sa muftijom dr. Ahmed ef. Adilovićem i ove godine provest će brojne aktivnosti tokom najodabranijeg mjeseca. U razgovoru za SIN muftija Adilović ističe kako će vjernicima uputiti poruku da i pored toplih dana koji dolaze izdrže u postu i ramazanskim ibadetima. Najavljuje i novosti kao što je oglašavanje ifatra u Travniku. Od ove godine bit će to “pucnjem iz topa”. Za materijalno stanje vjernika kaže kako generalno nije dobro. Osvrnuo se i na stanje vjerskih objekata na području Muftiluka koji u u protekloj agresiji u velikom broju uništeni ili oštećeni. dr. Ahmed ef. Adilović uputio je i Ramazansku poruku.

 

Travnik-grad.info: Dolazi mjesec ramazan, u kakvom duhovnom i materijalnom stanju vjernici i vjernice na području Muftijstva travničkog dočekuju ovaj ramazan?

MUFTIJA ADILOVIĆ: Ramazan je najodabraniji mjesec u islamskom kalendaru i zato mu se vjernici raduju bez obzira u kojem periodu godine dolazi. Pošto će ovogodišnji ramazan biti većinom u junu i jednim dijelom u julu, bit će to dugi – a vjerovatno i topli – dani za postiti. Međutim, mi smo u proteklom periodu govorili vjernicima da se trebaju pripremati za ramazan dobrovoljnim postom i ibadetom, te čišćenjem srca i duša, tako da oni koji su taj savjet prihvatili ramazan dočekuju i duhovno i fizički okrijepljeni i spremni za poseban trud ali i posebnu nagradu u tom odabranom mjesecu. Što se tiče materijalnog stanja naših vjernika, znamo da generalno nije dobro, ali sa vjerom u Svemogućeg svi problemi se lakše prebrode.

 

Travnik-grad.info: Koje su to aktivnosti koje će Muftijstvo provoditi tokom Ramazana?

MUFTIJA ADILOVIĆ: U toku ramazana imamo ustaljene aktivnosti, kako na području Muftijstva, tako na području naših osam medžlisa. Tu, svakako, treba istaći organizovano klanjanje namaza u dijelovima džemata gdje nema stalnog imama, klanjanje teravih-namaza, učenje mukabela, organizovanje programa povodom Lejletul-Bedra i Lejletul-Kadra,  organizovanje zajedničkih iftara i td. Pored toga, ispred našeg Muftijstva, a u saradnji sa Elči Ibrahim-pašinom medresom, organizujemo posjete medžlisima i džematima, klanjamo sa našim džematlijama i obratimo im se prigodnim riječima. Također, ovog ramazana imamo u planu organizovati više aktivnosti sa mladima i sa ženskom populacijom (druženja, predavanja, iftari…), te pomoći socijalno ugroženim kategorijama (paketi, obilasci…). Ovim putem hoću da najavim i jednu lijepu novinu u gradu Travniku ovog ramazana, a to je oglašavanje nastupanja iftara zvučnim signalom, tzv. “pucnjem iz topa”, što je već praksa u nekoliko gradova širom BiH.

Travnik-grad.info: Posjete džematima tokom ramazana su uobičajne. Koje ćete poruke uputiti vjernicima?

MUFTIJA ADILOVIĆ: Više je poruka koje planiramo uputiti našim vjernicima u toku mubarek ramazana. Prije svega, to je poruka da uprkos dugim u toplim danima izdrže u postu i drugim ramazanskim ibadetima, jer Allah pomaže ljudima kada odluče da nešto rade radi Njegovog zadovoljstva. Zatim, vrlo važna poruka je to da nas naša vjera uči samo onome što je dobro i pozitivno, tj. da sve što islam od nas traži da radimo to je korisno za nas i našu društvenu zajednicu, a sve što nam islam zabranjuje istovremeno je štetno za nas kao pojedince, ali i društvo u cjelini. Također, tu je i poruka da ćemo sa jakom vjerom u jednog Boga lakše ostvariti željene ciljeve i prevazilaziti probleme sa kojima se susrećemo u životu.

Travnik-grad.info: Travničko muftijstvo pokiva prostor koji je izvan Srednjobosanskog kantona. Kako žive Bošnjaci u tim dijelovima Muftiluka i kakav je vjerski život?

MUFTIJA ADILOVIĆ: Naše muftijstvo obuhvata tri općine na području entiteta RS: Skender Vakuf, Šipovo i Jezero, te jednu na području Livanjskog kantona, tj. Kupres. Generalno gledajući, njihovo materijalno stanje je lošije nego na području SBK, jer imaju manju mogućnost zapošljavanja u svojoj sredini, ali to su ljudi koji vole svoju vjeru i tradiciju, tako da vjerske potrebe zadovoljavaju u svojim džematima, a mi se trudimo da im pomažemo koliko možemo.

Travnik-grad.info:  Nedavno ste na otvaranju džamije u travničkom naselju Goleš pomenuli kako je veliki broj džamija oštećen ili potpuno uništen u proteklom ratu. Kakva je situacija na području Travničkog muftijstva?

MUFTIJA ADILOVIĆ: U protekloj agresiji u svim općinama na području našeg muftijstva vjerski objekti Islamske zajednice (IZ BiH)  su oštećivani i uništavani, a npr. na području općine Donji Vakuf skoro svi naši vjerski objekti su bili porušeni. U poratnom periodu uspjeli smo, hvala Bogu, renovirati oštećene i ponovo izgraditi porušene vjerske objekte, tako da oni sada služe svojoj namjeni. Međutim, ti objekti zahtijevaju stalnu brigu i povremeno renoviranje, a u sadašnjoj situaciji imamo potrebu za opremanjem jednog broja mekteba, kako bismo našu djecu učili u odgovarajućim uvjetima za mektebsku nastavu.

 

Travnik-grad.info:  I na kraju, vaša ramazanska poruka vjernicima.

MUFTIJA ADILOVIĆ: Našim vjernicima želim lijepe i ugodne dane i noći mubarek ramazana, da ih provedu u Allahovom zadovoljstvu i rahatluku, da se klonu onoga što naš Stvoritelj ne voli, a da izvršavaju ono što On od njih traži, da na taj način nađu smiraja svojim dušama, da ramazan što više provedu sa svojim porodicama i bližnjima, da budu čestiti, pošteni i od koristi drugim ljudima, te da uz ramazan zasluže Allahovu milost, oprost i zadovoljstvo. Molim Boga da tako i bude! Ramazan mubarek olsun!

Travnik-grad.info: Hvala Vam na razgovoru uvaženi muftija.

razgovarao: Kenan Kavazović