HronikaSudski procesi

Na Vlašiću pronađena lokacija sa posmrtnim ostacima više osoba

Na lokalitetu Duboki potok, u općini  Skender Vakuf/Kneževo, na nepristupačnoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci iz proteklog rata, a pretpostavlja se da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci više osoba.

 

Tužilac i stručni saradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koordinirali su proces pripreme i osiguranja lokacije radi provođenja ekshumacije na lokalitetu Duboka-Duboki potok, na planini Vlašić.

Na izuzetno nepristupačnoj lokaciji, u planinskom području, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Večići-Kotor Varoš, koji su se u mjesecu novembru 1992. godine, preko Vlašića pokušavali prebaciti do Travnika.

Tokom procesa ekshumacije bit će angažovani stručni deminerski i alpinistički timovi kako bi se lokacija uspjela u potpunosti pretražiti.

Osim predstavnika Tužilaštva BiH, na lokaciji su bili prisutni i predstavnici Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici preživjelih žrtava, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a RS.

Ekshumacija će se nastaviti u narednom periodu.