Hronika

Jozo Lovrenović osuđen na 13 godina zatvora

Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Jozu Lovrenovića zvanog Cole, bivšeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na 13 godina zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Jajca.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Lovrenović kriv po sve tri tačke optužnice, koje uključuju ubistva Milana Iličića i Ilije Čigoje, rezervnih policajaca iz Mrkonjić Grada, te mučenje 13 rezervnih policajaca i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

-Ozbiljno smo prišli ovom predmetu jer je bio vrlo težak i po broju svjedoka i zarobljenih osoba. Utvrdili smo nesporno da su se događaji desili i da je optuženi prisustvovao tim događajima, rekla je Suada Kahrić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Pojašnjavajući visinu kazne koja je izrečena Lovrenoviću, predsjedavajuća Sudskog vijeća je kazala da je riječ o dvije ubijene osobe te o 13 zarobljenih koji su svirepo mučeni u periodu od 13. juna do 23. augusta 1993. godine.

Izricanju presude je prisustvovala braniteljica optuženog Branka Praljak, dok Lovrenović i kantonalni tužilac Ahmet Mešić nisu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH (FBiH).

 

(BIRN BiH)