Život

I nakon dvije pravosnažne presude Slavko Lovrić ne može ostvariti svoja prava

 

I nakon dvije pravosnažne presude pred Sudom BiH i Apelacionim vijećem ovog Suda Slavko Lovrić, bivši komandir Policijske stanice Travnik, od 1. jula je po drugi puta penzionisan jer mu je uračunat tzv. „ratni staž“ od strane Odsjeka za administraciju MUP-a SBK.

-Nisam upisao ratni staž. To nije jedini slučaj u MUP-u SBK da je ljudima bez njihovog znanja upisan „ratni staž“. – tvrdi  Slavko Lovrić.

Naredbe o uračunavanju ratnog staža sežu još iz vremena bivših ministara unutrašnjih poslova i na njima i aktuelni saziv Vlade SBK istrajava.

-Niti jedna druga profesija unutar budžetskih korisnika nije opterećena  ovim problemom. – tvrdi Lovrić.

Da je tako tvrde i zahtjevi Sindikata za penzionisanje u oblasti obrazovanja gdje su mnogi direktori odavno stekli uslove i bez  „ratnog staža“,a jedan broj nastavnog kadra i nakon penzionisanja sklapa ugovore o djelu.

Nakon što je u martu prošle godine obavješten od strane Odsjeka za administraciju MUP-a SBK o penzionisanju Slavko Lovrić započeo je pravnu bitku. Nakon prigovora, Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH nalaže MUP-u SBK i Zavodu PIO/MIO Travnik da isprave grešku.

MUP SBK traži poništenje ovog rješenja kod Suda BiH, međutim krajem prošle godine Sud BiH odbija žalbu i nalaže da u roku od 15 dana postupi po ješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH. Nakon ovog u januaru ove godine Slavko Lovrić biva vraćen na posao.

MUP SBK se žali Apelacionom vijeću Suda BiH i žalba je ponovo odbaćena. I pored svega 23. juna ove godine donesene je novo rješenje o penzionisanju bez ikakvog pravnog utemeljenja. Od 1. jula Slavko Lovrić je ponovo u penziji.

-Obavjestio sam Sud BiH i Agenciju za zaštitu ličnih podataka da MUP SBK nije postupio po rješenjima i presudama. Podnio sam krivične prijave protiv čelnih ljudi policije u MUP-u SBK, a  sa slučajem ću upoznati i SIPA-u. Svjesno se pravi šteta budžetu SBK. Nastavljam pravnu borbu putem Općinskog suda u Travniku. – poručuje Lovrić.

U sličnoj situaciji je još 15 do 20 policajaca koji uz povratak na posao traže i nadoknadu štete što će uzrokovati nove štetu kantonalnom budžetu.

 

Vlada upoznata sa poblemom

Ministar unutrašnjih poslova SBK, Feliks Vidović (HDZ BiH) krajem aprila na sjednici Vlade SBK podnio je informaciju o procesu penzionisanja u MUP SBK i čestim tužbama zbog računanja ratnog staža. On je kazao kako bi ove godine trebalo biti penzionisano 48 policijskih službenika. Vlada je zaključila kako se proces penzionisanja u MUP-u SBK nastavlja za sve one koji su ispunili uslove i upisali ratni staž, bez obzira na tužbe.

-Oni koji nisu zadovoljni neka tuže.- rečeno na toj sjednici.