Centralna BosnaInfo

Nakon kiše i snijega, od srijede stabilizacija vremena

 

Jutros je snijeg zabijelio planinu Vlašiću, dok je u srednjoj Bosni padala kiša. Kiša i snijeg očukuju nas i sutra, a od srijede slijedi stabilizacija vremena.

U utorak, 24.10.2017., u Bosni oblačno sa kišom uglavnom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, prije podne i u zapadnim područjima. Očekivana količina padavina u centralnim područjima između 5 i 15 litara po metru kvadratnom, na zapadu do 10 litara. Na istoku i sjeveroistoku Bosne se očekuje od 20 do 40 litara, lokalno i do 60 litara kiše po metru kvadratnom. Na planinama snijeg koji se ne prognozira ispod 1200 metara nadmorske visine. U Hercegovini pretežno oblačno vrijeme veći dio dana. Kiša se predviđa za sjever Hercegovine, na planinama snijeg. U većem dijelu Hercegovine od poslijepodnevnih sati razvedravanje, osim sjevera. U utorak u cijeloj zemlji vjetrovito. Vjetar je umjeren i jak sjevernog smjera. U jugozapadnim i zapadnim područjima Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine izgledni su i olujni udari vjetra. Prema kraju dana slabljenje vjetra u cijeloj zemlji. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu od 8 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C.

 

 

U srijedu, 25.10.2017., u Bosni pretežno oblačno prije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, gdje se u drugoj polovini dana predviđa smanjenje oblačnosti. U ostatku Bosne mala do umjerena naoblaka. U većem dijelu Hercegovine pretežno vedro. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine prije podne. Vjetar u Bosni slab promijenljivog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura prije podne. Poslije podne bura će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 6°C, na jugu od 7 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8°C i 14°C, na jugu od 16 do 20°C.

U četvrtak, 26.10.2017., u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Izgledna je magla prije podne po kotlinama i uz riječne tokove u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab promijenjivog smjera. Prema kraju dana očekuje se slabo jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu od 7 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 13°C i 17°C, na jugu od 17 do 21°C.