Najave

„Trilogija stradanja na prostorima moga zavičaja“

 

Učenici Historijske sekcije Srednje tehničke škole Travnik pod mentorstvom profesorice Selme Rustempašić, u saradnji sa JU Zavičajni muzej Travnik, načinili su dokumenarni film u kojem predstavljaju kulturna dobra koja svjedoče o nemilim događajima, o kojima se u našem javnom prostoru malo progovara.

 

 

Sjećanje na žrtve fašističkog terora u toku Drugog svjetskog rata čuvaju tri kulturna dobra:

  • Nacionalni spomenik Spomen obilježje nad nekropolom ubijenih civila 1941. godine u Smrikama, općina Novi Travnik, djelo Bogdana Bogdanovića, arhitekte svjetskoga glasa
  • Spomen kosturnica u gradskom parku u Travniku s kipom „Majka“, rad arhitekte Juraja Neidharta i akademskog kipara Zdenka Grgića
  • Jevrejsko groblje na brdu Bojna u Travniku

Tri dokumentarna filma o spomenicima kulturne baštine iz novije prošlosti samostalan su rad učenika kojim su prezentirali svoje spoznaje o spomenutoj  historijskoj tematici, a u isto vrijeme i pokazali koliko vladaju tehničkim vještinama i znanjem u oblasti elektronike i vizualnih komunikacija.

 

U okviru manifestacije “Andrićevi dani” projekcija dokumentarnih filmova „Trilogija stradanja na prostorima moga zavičaja“ bit će upriličena 24. oktobra u 13,00 sati u Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi Travnik.