Izdvojeno

Nakon temeljite rekonstrukcije džamija Lončarica ponovo stavljena u funkciju

 

 

Nakon temeljne obnove  Lončarica džamija u Travniku stavljena je ponovo  funkciju.   Medžlisa Islamske zajednice Travnik  organiziriao je kratki program kako bi se ovaj događaj obilježio u društvu brojnih džematlija koje su došle u džamiju da zajednički prouče hajr dovu donatoru i svima onima koji su dali doprinos da ovaj lijepi objekat ponovo zasija kao nekada.

Na Lončarici su izvedeni radovi na obnovi fasade,obnovljena je munara, zamjenjen krov i oluci, te obnovljena unutrašnjost džamije i uvedeno grijanje.

Programu su prisustvovali  glavni imam Medžlisa Iz Travnik, mr. Salih ef. Indžić, predsjednik Medžlisa, dr. Nermin Šušić, te  predsjednik Progress Centra iz Travnika, Abdulkadir Indžić i gradski imami.

Obraćajući se prisutnima glavni imam Salih ef. Indžić, najavio aktiviranje ove džamije u punom kapacitetu u periodu dok se bude renovirala Šarena (Sulejmanija) džamija, što bi trebalo biti vrlo skoro.

Nema pouzdanih podataka kada je ova džamija sagrađena, ali se predpostavlja da je to bilo u prvoj polovini XVIII stolječa. Dostupni dokumenti govore da je Lončarica obnovljena 1767. godine i uz nju mekteb i medresa.