Hronika

Nakon tragedije u travničkoj bolnici ombudsmenke Jukić i Džumhur obišle Psihijatrijski odjel

 

Ombudsmeneke za ljudska prava Nives Jukić i Jasminka Džumhur posjetile su danas JU Bolnica Travnik  i Psihijatrijski odjel u ovoj ustanovi nakon nemilog događaja u kojem je pacijent Gabriel Trbara od povreda zadobijenh u požaru preminuo. Nakon razgovora sa direktorom bolnice, prim.dr. Mirsadom Granovom ombudsmeneke su posjetile i sobu u kojoj se odigrao nemili događaj. Učinile su to i reporterske ekipe. Suprotno brojnim špekulacijama i napisima na portalima i društevnim mrežama moglo se vidjeti da soba u kojoj se odigrao nemili događaj nije okrečena, a dokazni materijal je policija je izuzela.

Ombudsmenke Jukić i Džumhur su razgovarale i sa osobljem Psihijatrijskog odjela, kao i sa pacijentima koji su smješteni na ovom odjelu.

-Naša posjeta nema veze sa trenutnim istražnim radnjama, nego je vezana isključivo za ljudska prava, ja ih nažalost zovem „nevidljivih“ građana BiH, a to su pacijenti. Nakon ovog mi radimo specijalni izvještaj o stanju duševno oboljelih osoba na području cijele BiH. Tim izvještajem ćemo obuhvatiti i šta je sve neopohdno da bi se njihova prava zaštitila. – kazala je Nives Jukić, ombudsmen za ljudska prava BiH.

Ombudsmenka Jasmina Džumhur je kazala kako nisu samo problemi samo u zbrinjavanju pacijenata sa duševnim smetanjama u ustanovama socijalne zaštite, nego i u ustanovama zdravstvene zaštite.

-Sredstva koja se dostavljaju zdravstvenim ustanovama nisu dovoljna da bi se ispoštovali standardi koje nameće EU. – kazala je Đumhur istaknuvši kako sredstva koja dobija travnička bolnica nisu dovoljna za zbrinjavanje ove populacije. Pitanje koje se nametnulo je i Zakon o zabrani pušenja koji pravi izuzetak kod psihijatrijskih pacijenata.

Direktor Bolnice prim.dr. Mirsad Granov ako i ombudsmene izrazili su još jednom saučešće porodici preminulog Gabriela Trbare.

-Ne bi bilo dobro u ovom trenutku dok je u toku istraga da mi dajemo bilo kakvu našu opservaciju. Imamo situaciju da je došlo do požara i da je stradao pacijent. Jedan nesretan događaj na jedan prljav način se okrenuo prema uposlenicima ove bolnice koji rade u složenim okolnostima i sa minimalnim brojem ljudi. – kazao je dr. Granov istaknuvši kako je osoblje bolnice postupilo profesionalno i prvo zbrinjavalo pacijenta, iako je njihov kolega zadobio povrede opasne po život.

Kako doznajemo istraga je proteklih dana išla svojim tokom i osim izuzetih dokaza, uzete su i izjave pet –šest svjedoka.