Centralna BosnaInfo

Nakon uspješne obuke uručeni certifikati za 88 polaznika

 

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ podružnica Travnik, čiji je osnivač Caritas BiH, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa KSB organizirala je neformalne obuke „Osnove asistencije djeci s poteškoćama u razvoju osnovnoškolskog uzrasta” za novoizabrane volontere Ministarstva obrazovanja znanosti, kulture i športa SBK/KSB i „Osnove inkluzivne nastave“ za nastavnike razredne nastave osnovnih škola KSB.

Tijekom tri modula obuka polaznici su od trenera Svjetlane Ljevar Lučić, defektologa i Katarine Mravak, psihologa, imali priliku saznati teorijske osnove o asistenciji u nastavi, uloge asistenta u nastavi, prava učenika na asistenciju po UN Konvenciji o pravima djeteta, te na koji način primijeniti metode sagorijevanja u radu, kao i teorijske osnove o inkluzivnoj nastavi, koordinaciji inkluzivne nastave po zakonskim regulativama nadležnog ministarstva.

Svjetlana Ljevar Lučić, profesor defektolog, osvrnula se na potrebu edukacija vezanih za inkluziju: „Osobe s invaliditetom, a samim tim i djeca s poteškoćama u razvoju imaju pravo na asistenciju i inkluziju. S ostvarivanjem ovih prava, učenici s poteškoćama u razvoju ostvaruju i svoje pravo na izjednačavanje mogućnosti s učenicima redovite populacije. Kolika je potreba za obukama ove vrste govori i to da je obuci prisustvovalo preko pedeset nastavnika što dovoljno govori o interesu nastavnika za probleme koji se javljaju u svakodnevnom radu, a vezani su za inkluziju.“

Polaznicima se obratila i voditeljica SEC podružnice Travnik, Zvjezdana Nakić te pozdravila ideju za provedbu obuka i istaknula važnost ovakvih obuka kao motivaciju svima za ulaganje u profesionalni i osobni razvoj: „Zahvaljujem se Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa  SBK/KSB  što su nam omogućili provedbu obuka, kao i vama na pokaznom interesu i aktivnom sudjelovanju. Vjerujem da će vam znanja i vještine koje ste stekli tijekom obuka koristiti u radu, ali se nadam da su ove obuke za vas dodatna motivacija kako biste nastavili ulagati u sebe, u svoj profesionalni i osobni razvoj.“

Nakon završetka obuka koje su se provodile od 11. 01. 2017. godine do 14. 01. 2017. godine 88 polaznika iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Donjeg Vakufa, Bugojna, Kiseljaka, Busovače, Viteza, Novog Travnika, Travnika i Jajca dobili su SEC certifikate o uspješno završenoj obuci.

 

Više informacija o programima i obukama svi zainteresirani mogu pronaći na web stranici SEC-a: www.sec.ba