Travnik

Naplata fiksnog troška za grijanje nezakonita!

Sud BiH je „presudio“ naplati tzv. fiksnog troška za građane Travnika koji nisu bili priključeni na sistem daljinskog grijanja, a ipak su dobijali račune i tužbe jer im cijevi prolaze kroz stanove, a u nekim slučajevima nije bilo čak ni cijevi!

 

Prije nekoliko dana  objavljena je presuda Apelacionog upravnog vijeća Suda BiH kojom je odbijen  zahtjev za preispitivanje Unis Energetika podnesen protiv odluke Suda BiH od 8. septembra 2017. godine, kojom je odbijena tužba podnesena protiv rješenja Konkurencijskog vijeća BiH. Ovim rješenjem  je Sporazum o ustupanju sistema daljinskog grijanja sklopljen između Općine Travnik i Unis Energetike proglašen zabranjenim, te su izrečene i novčane kazne. Time je pred redovnim sudovima u BiH okončan postupak.

Novčana kazna

-Definitivno je stavljena tačka na  zabranjeni Sporazum o ustupanju sistema daljinskog grijanja sklopljen između Općine Travnik i Unis Energetike i naplatu “fiksnog troška”, koji Unis Energetika više ne fakturiše od početka 2016. godine. Zanimljivo je i da je Kantonalno tužilaštvo Travnik odbacilo krivičnu prijavu za stvaranje i omogućavanje stvaranja monopolskog položaja utvrđenog i opisanog u rješenju Konkurencijskog vijeća BiH.  Kantonalno tužilaštvo  Travnik nije ni pokušalo da otvori istragu,  a  nakon kompletiranja dokumentacije prijava će biti proslijeđena Federalnom tužilaštvu. – kazao nam je travnički advokat Adis Ribić koji je u ovom slučaju zastupao Klub potrošača srednje Bosne.

 

Nanesena šteta

 

Prema informacijama iz Kluba potrošača srednja Bosna u periodu od 2009. do 2015. godine tuženo je oko 1.100 fizičkih i pravnih lica. Neki od njih su nakon jedne ili dvije tužbe izvršili priključak na sistem daljinskog grijanja, a većina je tužena svake godine. U ovom Udruženju operišu podatkom o 7.000 tužbi. Zanimljivo je kako su niže sudske instance donosile presude u korist UNIS Eneregetike. Nakon rješenja Konkurencijskog vijeća i prve presude Suda BiH prestalo je fakturisanje tzv. fiksnog troška. Međutim, ostaje pitanje kako nadonaditi štetu koja je u periodu 2009. – 2015. godine načinjena građanima Travnika i ko je odgovoran?

 

(Dnevni avaz)