Travnik

U Travniku otkriven obnovljeni spomenik „Majka“

 

U prisustvu velikog broja građana, te predstavnika vlasti i organizacija koje okupljaju antifašiste i učesnike NOR-a u danas  je u Travniku, u parku između Hadži Ali-begopve džamije i Konaka,  otkrivena obnovljena spomen-kosturnica „Majka“. Obnovljenu spomen kostrunicu otkrili su Avdo Maglić, učesnik NOR-a i Fuad Lolić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR-a) Općine Travnik.

-Osjećam posebno zadovoljstvo zbog obnove spomenika „Majka“ jer je na ovaj način vraćen identitet Travnika. – kazao je načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić , obračajući se prisutnim.

lolic_hadziemric

Bakir Nakaš, predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) upozorio je na činjenicu da je posljednjih godina u Evropi, kojoj teži i BiH, primjetan trend jačanja stranaka koje su orijentisane „desno, a neke su i fašističke“.

-Najbolji način borbe protiv toga je evociranje uspomena. To ima veliki značaj za mene kao predsjednika Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH. Dobro bi bilo da se ovo desi i u Drvaru, i u Mostaru i u Sarajevo na Vracama. Da nadležni obnove spomen.obilježja. – kazao je Nakaš, čestitajući antifašistima u Travniku,ali i općinskim i kantonalnim vlastima koje su podržale ovu ideju.

bakir_nakas

Prema riječima Fuada Lolića, predsjednika Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR-a) Općine Travnik, Dan pobjede na fašizmom i Dan Evrope obilježeni su obnavljenjem spomenika „Majka“, a Udruženje će i u narednim godinama obnoviti i druga spomen-obilježja. Predsjednik Lolić uručio priznanja svim institucijama, privrednim kolektivima i pojedincima koji su podržali obnovu spomen kostunrice „Majka“.

Nagrađana su i tri učenice koje su napisale najbolje litararne radove. Prvo mjesto za najbolj litararni rad osvojila je Amina Krpić, drugo Azra Keljić, a treće Melisa Alibegović, sve učenice Mješovite srednje škole Travnik.

 

Spomen kosturnica „Majka“

U spomen kosturnici “Majka” sahranjen 91 pripadnik narodnooslobodilačke vojske i oslobodioci Travnika iz narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine. Na početku proteklog rata ovaj spomenik je oštećen, ako i mnogi drugi iz ovog perioda. Obnovljen je naporima Udruženja uz finansijsku podršku brojnih javnih institucija, privatnih firmi i pojedinaca. Obnovljena spomen kosturnica „Majka“ djelo je akademskog kipara Dejana Pranjkovića iz Viteza.