Nova lamela vrijedna 2 miliona KM  bit će završena za dva mjeseca

Nova, šesta lamela, u Bolnici fra Mato Nikolić u Novoj Biloj kod  Travnik, vrijedna 2 miliona KM, bit će završena u naredna dva mjeseca rečeno je danas  tokom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića ovoj zdravstvenoj ustanovi. Sredstva za gradnju nove lamele osigurala najvećim dijelom Republika Hrvatska, a značajna sredstva osigurana su i od Federacije BiH i Srednjobosanskog kantona.

 

Predsjednik F BiH, Marinko Čavara istaknuo je kako je Federacija BiH Bolnicu u Novoj Biloj podržala sa 265.000 KM, a značajna sredstva u protekloj godini za  projekte energetske učinkovitosti i nabavku dijagnostičke opreme osigurala je i Vlada Srednjobosanskog kantona.

Objekat šeste lamele bit će završen u naredna dva mjeseca, ali finansijska konstrukcija nije u potpunosti završena izjavio je prim. dr. Velimir Valjan, ravnatelj Bolnice fra mato Nikolić u Novoj Biloj.

-Očekujemo u  aprilu krene natječaj Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je većinom i finansirao ovaj projekat i nadamo se da ćemo na tom natječaju dobiti potrebna sredstva. I Vlada F BiH je krajem prošle godine izdvojila 265.000 KM. I Vlada SBK je sufinansirala sve projekte. Ukupna investicija na kraju bit će oko 2 miliona KM.  – izjavio je medijima ravnatelj Valjan.

Nova lamela značit će bolje uslove za Odjel transfuzije, otvaranje Patološkog odjela uz postojeći Odjel citologije i novih 25 kreveta rekao nam je prim.dr. Velimir Valjan, ravnatelj Bolnice.