Obilježavanje godišnjice zločina na Korićanskim stijenama

U srijedu 22. augusta ove godine  bit će obilježena 26-ta godišnjica zločina na Korićanskim stijenama kojeg su počinili pripadnici Interventnog voda policije iz Prijedora nad 224 prijedorska logoraša.

 

Program obilježavanja počinje u 11 sati na Korićanskim stijenama, a organizatori su Regionalni savez logoraša Banja Luka, Udurženje logoraša Kozarac, udurženje logoraša Prijedor 92, Udruženje porodica poginulih i nestalih „Vrbanja“ Kotor Varoš – Travnik.

 

Na Korićanskim stijenama 21. avgusta 1992. godine srpski policajci iz Prijedora strijeljali 200 muškaraca nad provalijom, logoraša, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima. U znak sjećanja na ubijene, bivši logoraši i članovi njihovih porodica svake godine sa ruba litice u baca  200 ruža u ponor.

Strijeljanje logoraša na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba. Njihova svjedočenja pomogla su da se odgovorrni procesuiraju i kazne. Mali broj izvršilaca i naredbodavaca je odgovarao za ovaj zločin. Oni koji jesu, osuđeni su na ukupno 211 godina zatvora.