Travnik

Obilježen Dan Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” Travnik

Dvodnevnim prigodnim programom proslavljen je Dan Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“. Proslava je započela svečanom akademijom razredne nastave, a nastavljena zahvalnim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage koje je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski uzoriti Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju svećenika na kojem su uz učenike i djelatnike Centra bili i mnogi gosti. Ravnatelj KŠC-a i rektor Sjemeništa preč. Željko Marić je prigodno na početku misnog slavlja uputio pozdrave.

 

Poslije svete mise uslijedila je prigodna akademija. Kako su obje škole ovog Centra zbog svog načina rada i izuzetnih postignuća u svojim djelovanjima uspješne škole Sustava katoličkih škola za Europu prije samog početka programa potvrđeno je prezentacijom koju su uredili Igor Matanović i Žana Topalović Tomić, a kasnije i cijelim programom. Nakon intoniranja Himne Sustava katoličkih škola za Europu Mješovitog zbora Centra pod vodstvom Vlatke Čabro, nastupili su učenici razredne nastave s recitacijom “Što ćemo postati”, pod vodstvom Ivone Alagić, te plesom Ritmičke sekcije razredne nastave, pod vodstvom Dijane Krišto, uz pjesmu “Kad bi svi ljudi na svijetu”.

Centar nosi ime po sluzi Božjem Petru Barbariću koji je simbol Božje ljubavi. O njemu su promišljali učenici osnovnih škola kroz likovno-literarni natječaj za učenike osnovnih škola “Stazama Petra Barbarića” u organizaciji Osnovne škole Centra. Najuspješnijim učenicima za prvonagrađene radove uručene su prigodne nagrade. Ponosno su preuzele svoje nagrade učenice: Doris Martinović, Anamarija Štefner i učenica 3. razreda Anamarija Domić.

Svojim glazbenim i glumačkim talentom predstavili su se učenici Dramske sekcije Osnovne škole igrokazom “Pazi, jezik je najjače oružje”, pod vodstvom Dragane Brnada, Ženski sastav mješovitog zbora Centra sa pjesmom “Zaštiti me majko” te Dramska sekcija Gimnazije, voditeljice Ivone Rajković, sa igrokazom “Egoist”.

Centar ne bi mogao odgojiti i odgajati generacije uspješnih učenika da ih ne vode požrtvovani i vrijedni učitelji i učiteljice, nastavnici i nastavnice te sama uprava Centra. Direktor Osnovne škole Anto Rajić i direktorica Gimnazije Ivana Ćurčić uručili su priznanja najistaknutijim djelatnicima i učenicima u ovoj školskoj godini Blaženki Matišić, profesorici biologije, Toniju Poljaku, profesoru povijesti, Aniti Martinović, profesorici razredne nastave, te Kristini Vidak, profesorici likovne kulture. Posebno je predstavljena i najistaknutija učenica u ovoj školskoj godini u Gimnaziji Ana Eldić za izniman doprinos u radu Škole, izvannastavnim aktivnostima i promociji Škole te Katarina Lovrić dobitnica godišnje nagrade “Lukić-Dlouhi” za 2017./2018. godinu na nivou Sustava katoličkih škola za Europu.

Nazočnim se prigodnim govorom o važnosti ljubavi i nadilaženju egoizma obratio uzoriti Vinko kardinal Puljić.

Na hodniku do aule postavljena je prva samostalna izložba likovnih radova Doris Martinović, učenice koja je svoj talent i vrijedan rad uložila u promociju Osnovne škole.

Na kraju programa prikazana je pjesma nadahnuta likom i djelom sluge Božjeg Petra Barbarića “Naša zvijezda”. Važno je napomenuti da su tekst pjesme napisali s. Bernardica Crnogorac, milosrdnica iz Hercegovine, i poznati travnički književnik Rusmir Agačević te ravnatelj Centra Željko Marić, a aranžman je djelo Ranka Bobana koji je ujedno i otpjevao ovu pjesmu.

Cijeli program su vodili učenici Gimnazije Valentina Marjanović i Hrvoje Ledić, uz podršku koordinatorica Marine Heraković i Vanje Stipić Maslić.