Travnik

Izvanredan prijem i feedback studenata i profesora u Litvaniji na realizirana predavanja predavača sa IUT-a

 

U okviru Erasmus+ programa mobilnosti, Dr.sci Sabahudin Hadžialić, profesor sa Fakulteta za medije i komunikacije, Internacionalnog univerziteta Travnik boravi u Vilniusu, u Litvaniji gdje je u srijedu, 1.3.2017.g. održao seriju predavanja studentima i profesorima Kazimieras Simonavičius univerziteta na temu „Interkulturalno komuniciranje“.

Tokom prijepodnevnih sesija koje su, unutar vlastite sveobuhvatnosti obuhvatale pod-teme:

  • Duboko podijeljeni svijet XXI vijeka
  • Toleranciju i dijalog u medijima
  • Slobodu i zloupotrebu slobode u medijima

…i uz prisustvo ne samo studenta sa KSU-a već i jednog broja studenata koji, unutar  Erasmus+ programa mobilnosti, pohađaju ljetni semestar na ovom univerzitetu, ali i kolega profesora, koji su mu izrazili i zahvalnost na uspješnom realiziranom obliku  predstavljanja ovih zahtjevnih tema, naš predavač je vlastitim načinom prezentacije i interaktivnim usmjerenjem neposredne komunikacije zaintrigirao prisutne studente koji su, što mu i jeste bio cilj, bivajući pozitivno isprovocirani profesorovim metodloškim pristupom, bili sastavnim dijelom kompletnog nastavnog procesa.

Naime, uz mnoštvo uključivih komentara, pitanja i reakcija na predočena predavanja, studenti su, po završetku nastavnog procesa naglasili našem profesoru da je…citat: “…ovo među najboljim predavanjima na kojima sam do sada bila. Ja studiram Pravni fakultet, ali mi je cilj da se, po završetku studija usmjerim ka diplomaciji, i zbog toga su mi vaša predavanja bila od velike pomoći“…kraj citata (Ana Lisa, studentica iz Italije) i…citat: „Značaj današnjih predavanja za mene je otvorio nove pozitivne mogućnosti razumijevanja drugih i drugačijih unutar interkulturnog komuniciranja“…kraj citata (Lorenzo, student iz Italije), da bi, na molbu i drugih prisutnih studenata profesor Hadžialić pristao i na jedan neformalni sastanak ove nedjelje sa njima, kako bi nastavili razgovore upravo o temama o kojima se danas govorilo na KSU u Vilniusu.

Istovremeno, predavanjima su prisustvovala i dva studenta Ekonomskog fakulteta IUT-a, Ramiz Kopčić i Irfan Mandžuka, koji borave na KSU tokom ljetnog semestra, u okviru Erasmus+ mobilnosti, sa kojima je naš predavač obavio i kratki razgovor tokom mojeg su mu ponovili svoje pozitivne utiske o samom Kazimieras Simonavičius univerzitetu, Vilnius i Litvaniji kao i prijemu od strane susretljivih domaćina.

Prof. Hadžialić je, po završetku serije predavanja, dao i intervju Šefu komunikacijskih projekata KSU,  Moniki Mačiulienė, MA koja ga je obavijestila da će intervju biti objavljen ne samo u univerzitetskom časopisu i na WWW stranicama KSU, već i na portalima i novinama u Litvaniji u najskorije vrijeme.

Internacionalni univerzitet Travnik, unutar strateški uobličenih vizija uvaženog Akademika, rektora, Prof. dr Ibrahima Jusufranića, a po završetku kvalitetno metodološki  pripremljenog procesa, veoma uspješno i praktično vidljivo ide ka pijadestalu izvrsnosti ne samo na prostorima BiH i regije, već i Evrope, što pokazuje prisustvo naših akademski realiziranih doktora nauka na univerzitetima u Evropi i svijetu.