Travnik

Obilježen Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 Općine Travnik obilježeilo je 22. oktobar –Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu kada je Travnik oslobođen od sila Trečega rajha i domaćin kvislnga.

 

Protokolom obilježavanja otkrivena je Spomen ploča u ulici Konatur kao sjećanje na zgradu Radničkog doma gdje od 1939. do 1941. godine djelovao ilegalno Mjesni komitet Komunističke partije Jugoslavije. Nakon otkrivanja Spomen ploče građani Travnika su se zajedno uputili do spomenika majoru Mihajlu Petroviću gdje je položeno cvijeće kao sjećanje na Majora koji je svoj život dao za Travnik i državu Bosnu i Hercegovinu uz historijski čas kao sjećanje na ratne dane majora Mihajla Petrovića 1992. godine. Nakon polaganja cvijeća građani Travnika sa članovima Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 Općine Travnik položili su cvijeće na Šehidsko mezarje, gdje također održan historijski čas o stradalima u Ratu 1992-1995 godine i odata počast svim palima u posljednjem ratu.

Svečanom akademijom koja je održana ispred Spomen kosturnice „ Majka „ završen je protokolarni dio obilježavanja 22. oktobra-Dana oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu. Prisutne građane Travnika članovi Udruženja podsjetili su na borbe 1944. godine koje su vođene za Travnik kao i da u tom beskrajnom internetskog svijetu, usred dakle digitalne ere, o bitkama za Travnik, vođenim prije ravno 75 godina prednjače napisi kako su tada partizani napadali grad a branili ga vojnici Nezavisne države Hrvatske potpomognuti njemačkim Petim SS korpusom. Još se pišu hvalospjevi o junačkim podvizima NDH bojne koja jeste pala ali je prije toga ubila omrznute napadače predvođene zapovjednikom tenkovskih postrojbi Lazarom Marinom i zamjenikom komandanta 10. divizije potpukovnikom Petrom Mećavom.

U tim – nazovimo ih novim historijama – Drugi svjetski rat, koji je odnio skoro 55 miliona života – tretira se kao lokalna, skoro pa domaća priča a svjesno se prešućuju njegovi uzroci i zaboravlja da je vođen na tri kontinenta i na svim svjetskim okeanima. I što je najvažnije – prešućuju se žrtve. U Drugom svjetskom ratu učestvovale su gotove sve zemlje i što je danas izrazito značajno napomenuti – bila je to veličanstvena bitka protiv pošasti poznate kao fašizam. I povampireni historičari svjedoci su da fašizam, nažalost, nije umro iako je pobijeđen. Okupatori su tog 22. oktobra poraženi, a Travnik se nakon Drugog svjetskog rata nastavio razvijati vjerujući kao i gotovo cijeli svijet da je naučena lekcija zla dovoljna da se nikada više ne vrati. Posljednji rat vođen protiv Bosne i Hercegovine pokazao je da su fašisti neumorni. Od našeg Dejtonskog mira prošlo je skoro 23 godine. Travnik je uspio odoljeti zlu i danas kada slavimo 74. godina oslobođenja ovoga grada u našoj Bosni i Hercegovini najvažnije je da zapamtimo da historija nije slučajno učiteljica života. Kako onda tako i danas Travnik je na svijetloj njezinoj stranici, onoj koju su svojim životima ispisali antifašisti, borci za slobodu svih ljudi i svakog čovjeka. Još je važnije da antifašizam čuvamo i da nikada ne zaboravimo da sve drugo znači pristajanje na poraz jer antifašizam je civilizacijska tekovina koja svijet dijeli samo po jednoj liniji – dobra i zla. Kako ovaj stvarni, tako i onaj digitalni. Jer istina je samo jedna.

 

 

Nakon ovih uvodnih riječi prisutnima se obratio  predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 Općine Travnik Fuad Lolić i zahvalio se građanima Travnika na podršci i istaknuo da je sve veći broj mladih koji su članovi Udruženja što je garancija da će i buduće generacije Travničana ići svijetlim stazama antifašizma i ponoseći se svima onima koji su svoje živote dali u borbi protiv fašizma i u Drugom svjestkom ratu i Ratu 1992-1995. Na današnjoj svečanoj akademiji učenici OŠ „ Travnik „ odrecitovale su pjesmu bosanskohercegovačkog pjesnika Alekse Šantića „ Ostajte ovdje „ sa porukom sadašnjim generacijama da ostanu u Bosni i Hercegovini. Posljednji prisutnima se obratio načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić čestitajući građanima Travnika 22. oktobar- Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjestkom ratu i ističući činjenicu da su Travničani uvijek znali odabrati pravu stranu kroz histoirju ida su se uvijek borili protiv fašima i da je to trajno opredjeljenje svih građana Travnika.

 

Poslije svečane akademije delegacija Vlade SBK/KSB u satsavu ministar Ministarstva prostornog uređenja, obnove i povrata Amer Mrako i direktor Kantonalne uprave za pitanja boraca i stradalnika rata Esad Crnica, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, KO i OO SDP BiH Travnik i Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 Općine Travnik položile su cvijeće ispre Spomen kosturnice „ Majka „ i time odali počast svim žrtvama fašizma“.