Kult ART

Obilježen Evropski dan jezika

Na srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad u Travniku izvedbom predstave “Nobelovac i Travnik” sinoć je obilježen Evropski dan jezika. Ova predstava rađena je u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik, sa namjerom da se na teatarski način u ambijentu srednjovjekovne tvrđe prikaže život i literarni odnos Ive Andrića i Travnika.

 

 

Pozorišna predstava je koncipirana kao triptih u kojem se svaki od tri dijela drame bazira na jedan Andrićev boravak u Travniku i književno djelo koje je u tom periodu pisao ili već objavio-Ex ponto, Travnička hronika, Priča o vezirovom slonu.

Na inicijativu Vijeća Evrope, Evropski dan jezika se obilježava u saradnji s Evropskom komisijom 26. septembra od 2001. godine.

Širom Evrope, 800 miliona Evropljana zastupljenih u 47 država članica Vijeća Evrope, potaknuti su da uče što više jezika, u bilo kojoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezička raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni element bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Evrope promoviše višejezičnost u cijeloj Evropi.